Fordeling av vedlikeholdskostnader i et sameie når ikke alle har heis
I 2013 avsa Høyesterett en dom som handlet om fordeling av vedlikeholdskostnader i et sameie. Spørsmålet var om kostnadene ved reparasjon av heis skulle deles etter sameiebrøk eller om unntaksregelen om fordeling etter nytte skulle anvendes.
Sakens bakgrunn
I et sameie var det en brann i det elektriske anlegget i en heis. Det var kun fire av tilsammen syv blokker i sameiet som hadde heis. Styret vedtok at heisen skulle repareres og at reparasjonskostnadene skulle fordeles på alle seksjonseierne etter sameiebrøken. Det ble først antatt at reparasjonen ville koste 450 000 kroner, men summen ble senere redusert til 200 000 kroner.
En av seksjonseierne bestred kravet, og nektet å betale sin forholdsmessig andel av reparasjonskostnadene. Han mente at det var urimelig at han skulle kunne bli holdt ansvarlig for kostnader tilknyttet driften av en heis han selv ikke benyttet. Mannen bodde i en av de tre blokkene som ikke hadde heis.
Styret i sameiet valgte å gå til sak mot sameierne som nektet å betale. Dette førte til at et flertall av seksjonseierne i blokkene uten heis gikk sammen om at motkrav mot å måtte batale for heiskostnader. Kravet gjaldt både nåværende, men også fremtidige utgifter knyttet til heisdriften.
Eierseksjonsloven § 29: "Felleskostnader skal fordeles mellom seksjonseierne etter sameiebrøken. Dersom særlige grunner taler for det, kan kostnadene fordeles etter nytten for den enkelte bruksenhet eller etter forbruk."
Høyesterett sin beslutning
Avgjørelsen som lagmannsretten kom til var at unntaksregelen kom til anvendelse og de øvrige sameierne som ikke hadde heis i sin blokk skulle slippe å måtte betale utgiftene. Høyesterett på sin side valgte å trekke frem at tidligere praksis i sameiet hadde vært å fordele kostnader til vedlikehold og drift av heisene innad i sameiet etter sameiebrøken.
Høyesterett mente at unntaksregelen om fordeling etter nytte må tolkes så snevert at det ikke var aktuelt i denne saken.
Resultatet av dommen
Et sameiestyre kan derfor bestemme at vedlikeholdskostnader skal fordeles mellom sameierne, selv om man selv ikke vil nytte tingen. Det kan diskuteres om Høyesterett i denne dommen har vært alt for streng med hva unntaksregelen dekker.
Det er fortsatt en rekke uløste tvister når det kommer til fordeling vedlikeholdskostnader i et sameie. Som høyesterett selv poengterte ville nok resultatet ha vært annerledes om det var snakk om en ny installasjon – altså en ny heis.