Har du vært utsatt for trafikkulykke?
Har du vært utsatt for en trafikkulykke har du krav på å få dekket ditt økonomiske tap fra et forsikringsselskap. Dette gjelder også for de skader som fører selv blir påført og uavhengig av skyld og ansvar for ulykken.
En trafikkulykke kan inntreffe med ett eller flere kjøretøy. Dersom det er flere biler involvert vil forsikringsselskapene som regel først avklare ansvaret seg imellom. Det kjøretøyet som får ansvaret vil også være erstatningspliktig for personskadene. Dersom du krasjer eller kjører ut med din egen bil, kalles dette en eneulykke. I slike situasjoner vil det være ditt eget kjøretøys forsikring som er erstatningsansvarlig for personskadene.
Bilansvarsloven og erstatning
Det er bilansvarsloven som regulerer hva du har krav på i erstatning etter en trafikkskade. I utgangspunktet sier man at bilens forsikringsselskap er objektivt ansvarlig. Alle krav kan da sendes til dette forsikringsselskapet – også om ingen har skyld i ulykken. Under bilansvarsloven er det flere vanskelige juridiske og medisinske spørsmål det må tas stilling til i en erstatningssak. De fleste litt større oppgjørene forutsetter en varig personskade som skyldes ulykken.
Har du rett til erstatning etter en trafikkulykke?
For at du skal få erstatning ovenfor forsikringsselskapet må det bestemmes om det er en årsakssammenheng mellom ulykken, skadene og det økonomiske tapet. Her er regelverket gunstig for den skadelidte sammenlignet med andre rettsområder. Det er likevel vanskelig å få til et gode erstatningsoppgjør med et forsikringsselskap uten bruk av egen advokat med erfaring fra slike saker. Mange saker tar altfor lang tid.
Hva om kjøretøyet ikke er forsikret?
Alle kjøretøy skal være ansvarsforsikret. Dersom kjøretøyet som er ansvarlig for ulykken ikke har gyldig forsikring eller sjåføren har stukket av fra ulykken, vil du likevel kunne få dekket ditt økonomiske tap etter loven.
Alle forsikringsselskapene som tilbyr ansvarsforsikring, er solidariske ansvarlige for ulykker hvor uforsikrede biler eller ukjente biler er ansvarlige. Som skadelidt er du dermed sikret en mulighet til å få erstatning selv om det ikke finnes en gyldig forsikring på kjøretøyet. Forsikringsselskapene kan i ettertid kreve regress fra den ansvarlige uten at dette etteroppgjøret har noen innvirkning på skadelidtes erstatning.
Hva erstattes ved trafikkulykker?
Utgangspunktet er at du har krav på full erstatning dersom du er utsatt for en trafikkulykke. Dette innebærer at skadelidte skal stilles i lik økonomisk stand som om ulykken ikke hadde inntruffet.
Trafikkskadeerstatning vil dekke de påløpte og fremtidige utgiftene du har som følge av ulykken. Videre dekkes både lidt og fremtidig inntektstap, samt hjemmearbeidsevne. Dersom du har mistet en forelder eller forsørger, kan du ha krav på erstatning for forsørgertap.
Du kan også ha krav på oppreisningserstatning og menerstatning. Dette er erstatningsposter som dekker ikke-økonomiske tap. Oppreisningserstatning er erstatning for tort og svie, mens menerstatning kompenserer for tapt livsutfoldelse.
Yrkesskade VS trafikkskade
Dersom skaden skjer mens du er i arbeid, kan du være dekket av både yrkesskadeforsikringen og bilansvaret. Dersom flere og ulike regler gir rett til erstatning, har skadelidte krav på det oppgjøret som er best. Saker med flere ansvarlige selskaper kan bli ekstra vanskelig fordi skadevolderne skylder på hverandre.
For yrkessjåfører som kjører lastebil, buss eller taxi og blir utsatt for en skade, blir dette ofte et spørsmål. Men også alle andre som reiser i jobb, eller ferdes i trafikken som fotgjengere på vei til og fra møter, kan være dekket av flere forsikringer samtidig. Disse forsikringene kan gi bedre rettigheter enn loven, komme i tillegg til loven eller gi skadelidte valgrett. Les gjerne mer her om hva vi kan hjelpe med om et trafikkuhell oppstår.
Hva gjør du dersom du er utsatt for en trafikkulykke?
Meld fra om skaden så raskt som mulig
Det er viktig at du melder fra som skaden så tidlig som mulig. Det gjelder å tilkalle politiet til ulykkesstedet, da de kan dokumentere viktige bevis ved ulykkesstedet som kan være avgjørende i en sak. Skaden må også meldes til forsikringsselskapet så fort som mulig. Det er mange saker som er blitt vanskeligere enn nødvendig ved at skader ikke er meldt i tide.
Fristen for å kreve erstatning er 3 år fra du som skadelidte fikk eller burde ha fått kunnskap om skaden og hvem den ansvarlige for ulykken var. I alle tilfeller vil erstatningskravet være foreldet etter 20 år fra ulykken skjedde.
Du kan ikke stole på alle forsikringsselskaper
Det er viktig å bruke en spesialist i erstatningsrett til å ivareta dine interesser. Et forsikringsselskap har ansvar for å holde forsikringspremiene nede. Et legeskjønn som fastsetter omfanget av din skade, vil variere fra lege til lege. Det medfører at faktum og juss blir vanskelig og komplisert. Ved denne type problemstillinger, og ved alle typer oppgjør vil du få ekstra god hjelp med en spesialist hos Osloadvokatene.
Dokumenter skadene
Tilkall politiet til ulykkesstedet dersom du har mistanke om personskade og oppsøk lege straks etter ulykken. Politiet kan dokumentere viktige bevis ved ulykkesstedet som kan være avgjørende i en senere forsikringssak. Legebesøk er avgjørende for å dokumentere nye skader og vedvarende plager. Jevnlige legebesøk og god journalføring er derfor veldig viktig. Dette gjelder i alle saker, men er spesielt viktig ved skader i hode, nakke og rygg. Man mister rettigheter om skaden ikke følges tett opp til den er blitt kronisk og varig.
Du må begrense tapet ditt og spar på kvitteringer
Som skadelidt plikter du å begrense det økonomiske tapet. Erstatning kommer også kun i tillegg til ytelser fra det offentlige. Det er derfor viktig at du søker om de ytelser og behandlingstilbud du kan ha krav på fra det offentlige. Det som vil bli dekket av det offentlige har du en plikt til å søke om, og erstatningen omfatter ikke disse postene.