Hvilken lov gjelder?
Hvis hekken fungerer som et gjerde mellom to naboeiendommer, er det grannegjerdelova som regulerer forholdet. Dersom hekken ikke fungerer som et gjerde, men er plassert andre steder på eiendommen, er det nabolovens regler som kommer til anvendelse. Det er likevel flere vurderinger som er like etter de to lovene. For trær er det tredjedelsregelen i naboloven § 3 som regulerer forholdet.
Tredjedelsregelen
Et tre kan ikke stå nærmere naboens «hus, hage, tun eller dyrket jord» enn en tredjedel av høyden til treet. Det er altså ikke avstanden til nabogrensen som skal måles, men lengden fra treets ytterstamme til «hus, hage, tun eller dyrket jord». I et boligfelt vil dette likevel i praksis være nabogjerdet eller -grensen. Tredjedelsregelen innebærer at et tre som står to meter fra naboens eiendom maksimalt kan være 6 meter høyt.
Dersom treet har riktig avstand fra naboeiendommen, kan det likevel være ulovlig plassert etter naboloven § 2. Det fremgår av denne bestemmelsen at et tre ikke kan være urimelig eller unødvendig til skade for deg som nabo. Eksempler på dette kan være at treet gir vanskelige vekstforhold for plen eller planter, at det hindrer verdifull utsikt eller at det fører til mye skygge på din eiendom. Hvorvidt du kan kreve treet klippet eller fjernet avhenger av en konkret vurdering, der det også skal tas hensyn til nytteverdien av treet for eieren. Eksempler på dette kan være at treet hindrer innsyn eller beskytter mot vind.
Hekk plassert mellom naboeiendommene
Utgangspunktet er at man har rett til å plassere en hekk mellom eiendommene, så lenge ikke hekken er til direkte ulempe for deg som nabo. Dette innebærer at det ikke kan settes opp et gjerde som er farlig for naboen, og det er derfor for eksempel ikke lov til å sette opp piggtrådgjerder. Videre er utgangspunktet at et hekkegjerde skal oppføres på delelinjen. Dersom hekken strekker seg mer en 0,5 meter inn på din eiendom kan du kreve at hekken blir klippet, eller at den settes lengre inn på hekkeeierens eiendom.
Det er ingen fastsatte grenser for hvor høyt hekkegjerdet kan være. Om hekken er for høy må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle. Det avgjørende i vurderingen er om hekken er urimelig eller unødvendig til ulempe for naboeiendommen.
Hekk plassert annet sted på eiendommen
Etter naboloven § 3 kan en hekk i utgangspunktet ikke være høyere enn to meter. Hovedregelen er dermed at hekker under to meter er lovlige. En hekk under to meter kan imidlertid være ulovlig etter den generelle bestemmelsen i naboloven § 2. Det fremgår av denne bestemmelsen at en hekk ikke kan være urimelig eller unødvendig til skade for deg som nabo. Loven setter altså opp en tålegrense mellom naboer. Hvorvidt tålegrensen er overskredet må avgjøres konkret i hver enkelt sak, hvor ulike hensyn skal trekkes inn i vurderingen. Sentralt i vurderingen står nytteverdien av hekken for eieren målt opp mot ulempen som naboen blir påført.
Ulovlig hekk eller tre
Dersom hekken eller treet er lovstridig, kan det som hovedregel kreves klippet eller fjernet. Det gjøres imidlertid unntak dersom klippingen eller fjerningen medfører utgifter eller andre ulemper som står i misforhold til ulempene vegetasjonen påfører naboen. Unntaket kommer bare til anvendelse dersom eieren av hekken eller treet ikke kan legges nevneverdig til last for dens karakter, samt er villig til å betale naboen et vederlag for ulempene hekken eller treet medfører vedkommende.
Slik går du frem i en nabotvist
Snakk med naboen
Det er alltid lurt å starte med å kontakte naboen for å prøve å løse problemet som har oppstått. Fortell naboen om hvordan du ser saken, og kom med forslag til hvordan problemet kan løses. Vær også åpen for naboens perspektiv. Begge parter tjener på å bli enige seg imellom.
Ta kontakt med advokat
Dersom dialog med naboen ikke løser problemet, anbefales det å ta kontakt med advokat. En tidlig juridisk vurdering kan bidra til at du på et tidlig tidspunkt får vite om saken vil stå seg i en videre prosess. På den måten unngår du også å starte en konflikt med naboen i de tilfeller du ikke vil nå frem. Advokaten vil rådgi deg og sørge for at dine interesser blir ivaretatt.
I en nabotvist vil dine advokatutgifter ofte bli dekket av din boligforsikring. Vi kan reglene og unntakene, og vil bistå deg i prosessen med forsikringsselskapet. Ta kontakt for en uforpliktende vurdering av din sak. Advokatutgifter påløper ikke før advokat og klient er enige om oppdrag.
Send varsel til naboen
Blir du ikke enig med naboen din, bør du og advokaten din sende et varsel til naboen hvor det fremgår at hvis det ikke skjer en endring, vil vedkommende bli innkalt til forliksrådet. En normal tidsfrist på et slikt varsel er to uker.
Forliksrådet
Når du og din advokat har klaget inn naboen til forliksrådet, vil dere bli innkalt til mekling. Begge parter har da møteplikt. Dommen som avsies i forliksrådet er juridisk bindende, men kan overprøves ved søksmål til tingretten.