Hva er fusk eller juks på eksamen?
Dette er ikke så enkelt å svare på. For det første må det objektivt sett foreligge fusk eller forsøk på fusk på eksamen. Det kan være vanskelig å bestemme helt nøyaktig hva som ligger i begrepene “juks” eller “fusk”. Som regel vil det å handle i strid med eksamensreglementet være tilstrekkelig til å oppfylle dette objektive kriteriet. Departementet har uttalt seg om det nærmere meningsinnholdet i «fuskebegrepet» i Ot. prp. nr. 40 (2001-2002) under punkt 12.1.10 på side 54, hvor det blant annet heter:
«Departementet legger til grunn at det er å anse som fusk når en student har ulovlige hjelpemidler tilgjengelige under en eksamen eller på andre måter handler i strid med eksamensreglementet eller regler om kildebruk.»
Forsettlig fusk eller juks
Det er etter loven et krav om at det skal foreligger forsettlig eller grovt uaktsomt forsøk på juks eller fusk fra studentens side. Det må dermed foreligge skyld fra studentenes side. “Forsett” innebærer at man har jukset med hensikt. Det var altså meningen å jukse. Grovt uaktsomt innebærer at man har handlet sterkt klanderverdig.
Det er klart at alle studenter er forpliktet til å sette seg inn i eksamensreglementet og sjekke hvilke hjelpemidler som er tillatt.
Uriktig anklaget for å ha fusket
Det er mange som opplever å bli uriktig anklaget for å ha fusket. Studentene vet ikke hvilke rettigheter de har og de vet heller ikke hvordan de skal bli kvitt anklagen. Mange opplever at studiestedet ikke lytter til det de har å si og føler at de ikke blir trodd. Det er en stor belastning å ha en slik mistanke og anklage hengende over seg.
Gratis advokat og fri rettshjelp
Å bli mistenkt for å ha fusket på eksamen rammer studenter hardt. Det kan ofte bli snakk om utestengelse fra skolen og annullering av eksamen. Dette vil av de fleste oppfattes som en straff og ved slike sakstyper er det klart at man må kunne få bistand fra en advokat som er spesialist på slike saker. Våre advokater er nok de beste i landet på slike saker og vi har dessuten flest slike saker. Et godt råd er å kontakte oss og be om hjelp. Kanskje vilkårene for utestengelse og annullering av eksamen ikke er oppfylt.
Hva gjør du når du har fått varsel om mistanke om fusk
Vurdere varselet
Det første du må gjøre når du mottar et skriftlig varsel fra skolen er å vurdere varselet. Du vil som regel få et skriftlig varsel. Skolen har plikt til å kartlegge situasjonen og sikre eventuelle bevis for at det foreligger fusk. I varselet må skolen oppgi de bevisene som de har for at du har fusket. Mange studiesteder innkaller også studentene til et møte. Som regel er det mest fornuftig å kontakte Osloadvokatene når man mottar et slikt varsel. Skulle man bli utestengt i et år, blir studiet forsinket tilsvarende. Det betyr at man taper et år med lønn i arbeidslivet fordi man kommer ut et år senere. For de fleste vil et slikt tap utgjøre omkring kr 500 000,- eller en årslønn.
Saksbehandler på skolen har taushetsplikt
Etter forvaltningsloven har saksbehandler på skolen en lovbestemt taushetsplikt. Også advokatene hos Osloadvokatene har taushetsplikt. Skolen har imidlertid ikke taushetsplikt ovenfor din advokat. Også sensor, eksamensvaktene og alle andre ansatte ved skolen har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13. Ingen trenger dermed å få greie på at du er mistenkt for fusk.
Studenten har rett til å uttale seg skriftlig
Som student kan du kreve å ha møte med skolen eller uttale deg skriftlig. Du bør her få advokaten din til å skrive denne uttalelsen. Som regel vil advokaten passe på at du ikke skriver noe som tolket feil.
Rett til fri rettshjelp
Allerede fra sak om annullering er reist eller fra du har fått skriftlig advarsel vil du ha rett på fri rettshjelp.