Hva er barnefordeling?
Foreldre som ikke bor sammen kan finne det vanskelig å bli enige om hvor barnet skal bo fast. En barnefordelingssak kan handle om hvor barna skal bo, samvær med barna, og hvem som skal ha foreldreansvaret for barna. Det er hensynet til barnets beste som skal stå sentralt ved en slike avgjørelser. Det er viktig å huske at selv om barnet ikke bor fast hos deg, har du normalt rett på mye samvær med barnet ditt. Foreldreansvaret er heller ikke knyttet til hvor barnet bor fast og lovens utgangspunkt er at foreldrene deler foreldreansvaret.
Hva er barnets beste?
Når avgjørelser i en barnefordelingssak skal tas må man se hen til barnelovens bestemmelser. Barneloven bygger på et grunnprinsipp om at hensynet til barnets beste er det sentrale vurderingstemaet i alle barnefordelingssaker. Dette kommer frem av barnelovens § 48 og Grunnloven § 104 andre ledd. I flere tilfeller er ikke foreldrene enige om hva som er barnets beste, mange foreldrekonflikter handler dermed nettopp om dette.
Barnets beste er et rettslig prinsipp som skal sikre at barns interesser løftes frem og vektlegges. Det finnes ikke et generelt svar på hva som alltid vil være barnets beste. For å komme frem til barnets beste må det dermed foretas en konkret vurdering av hva som er den beste løsningen for barnet i denne situasjonen. I rettspraksis foreligger det momenter som tillegges betydning ved avgjørelsen av hva som er til barnets beste. Behandles saken i domstolene oppnevnes det ofte en sakkyndig som bistår dommeren med sin kompetanse, slik at retten kommer frem til den beste løsningen for barnet.
Har du krav på samvær?
Utgangspunktet er at barnet og foreldrene har rett til samvær med hverandre. Foreldrene har et felles ansvar for at samværet blir gjennomført. Samvær er viktig for å ivareta forholdet til den forelderen barnet ikke bor hos fast. En god samværsordning legger til rette for et godt miljø for barnet å vokse opp i.
Omfanget av samværet skal i utgangspunktet avtales mellom foreldrene etter hva de mener er det beste for barnet. I både avtale mellom foreldrene eller rettslig fastsettelse av samværet skal det blant annet legges vekt på hensynet til best mulig samlet foreldrekontakt, hvor gammelt barnet er, i hvilken grad barnet er knyttet til nærmiljøet, reiseavstanden mellom foreldrene og hensynet til barnet generelt.
Det kan også settes vilkår til samværet. Dette kan fastsettes i avtalen mellom foreldrene eller gjennom rettslig fastsettelse. Et eksempel på vilkår for samvær at samværet skal gjennomføres under tilsyn.
Hvordan skal du gå frem for å fordele hvor barnet skal bo?
Privat avtale
Det er gjennom lovverket lagt opp til at foreldrene står fritt til å avtale løsninger som passer deres familie. Dette kan være delt fast bosted eller fast bosted hos en av foreldrene og jevnlig samvær med den andre. Dersom foreldrene ikke blir enige, kan det overlates til domstolene.
Kontakt advokat
Bistand fra advokat kan gjøre en komplisert situasjon mindre krevende. I saker som gjelder barnets faste bosted og samvær, kan du ha krav på at kostnadene til advokat dekkes gjennom ordningen fri rettshjelp.
Meklingsattest
Det første steget ved uenighet mellom partene er å forsøke mekling ved familievernkontoret. Ofte ser vi at situasjonen er fastlåst slik at meklingen bare blir en ren formalitet for å få meklingsattest fra familievernkontoret som kan tas med til advokaten. Meklingsattesten er bare gyldig i seks måneder og det er nok med en time på familievernkontoret for å få attesten.
Mekling/sak i domstolen
Dersom mekling ikke fører til en avtale, kan saken reises for domstolen. Prosessen i slike saker er særlig lagt til rette for en hurtig prosess og for lukkede dører. Saken blir raskt berammet for å hurtig komme til en løsning for barnet. Dette er en ganske smidig ordning og fører ofte frem. Det går som regel også raskt å finne en god løsning.