Likedeling
Likedeling er lovens hovedregel. Samtidig er det avtalefrihet ved oppgjøret, man står mer eller mindre fritt til å avtale en helt annen fordeling, enn den loven legger opp til.
Bakgrunnen for likedelingsprinsippet er hensynet til fellesskap som vanligvis er i et ekteskap. Innsatshensynet gjør seg også gjeldende. Det handler om at midlene som er ervervet under ekteskapet til en viss grad er et resultat av ektefellenes felles innsats. Det er dermed rettferdig at disse midlene likedeles.
Prinsippet om likedeling gjelder så lenge ektefellene ikke har avtalt noe annet. Likedeling omhandler den verdimessige likedelingen uavhengig av hvem som eier de forskjellige eiendelene. Det er kun de midlene som er felleseie som er gjenstand for likedeling. Midler som for eksempel er særeie, skal ikke likedeles.
Skjæringstidspunktet
Når det skal foretas et økonomisk oppgjør kan det bli uenighet om hvilke tidspunkt for ektefellenes formue som skal legges til grunn. Dette tidspunktet blir kalt skjæringstidspunktet. Det kommer frem av ekteskapslovens § 60 at skjæringstidspunktet er tidspunktet «da begjæringen om separasjon eller skilsmisse kom inn til statsforvalter» eller «skilsmisse kom inn til retten». Skjæringstidspunktet kan også være da «samlivet ble brutt», hvis dette skjedde først. I de fleste tilfeller vil samlivet bli brutt ved fraflytting.
Når det kommer til skatt man har til gode kan det forekomme tvist om dette er penger som skal likedeles. Hovedregelen er at de midlene man har tjent og spart under samlivet skal inngå i delingsgrunnlaget. Penger man får igjen på skatten skal dermed likedeles, selv om pengene ikke er utbetalt før skjæringstidspunktet.
Når kan man kreve skjevdeling?
Skjevdelingsregelen er en verdiregel, som vil si at den omfatter kroner og øre, og ikke bestemte eiendeler. Etter skjevdelingsregelen kan man skjevdele verdien av formue som man «klart kan føre tilbake til» før «ekteskapet ble inngått eller senere har ervervet ved arv, eller ved gave fra andre enn ektefellen». Det må altså finnes midler på skjæringstidspunktet som klart kan føres tilbake til en av de nevnte skjevdelingspostene for at skjevdeling skal være aktuelt.
Hvordan skal du gå frem ved en skilsmisse?
Ektepakt
Veldig få har sikret seg på forhånd med ektepakt. Vi har regler i ekteskapsloven som regulerer hvordan oppgjøret skal foregå. I praksis oppstår det likevel spørsmål om hvem som skal ha de forskjellige eiendelene og hvem som skal overta ansvar for gjeld.
Kontakt en advokat
En skilsmisse kan være en tung påkjennelse, det er både følsomt og en vanskelig prosess. I tillegg er det mange regler i ekteskapsloven om hvordan oppgjør skal gjøres. Dette kan våre advokater
Dyrt å trå feil
Det økonomiske oppgjøret etter samlivet kan omfatte alt du eier, og de avgjørelsene du tar får derfor enorm betydning. Her er det dyrt å trå feil. Stol ikke blindt på egen kompetanse og tro ikke at ektefellen nødvendigvis har dine interesser for øye.
Uenighet om ektepakten?
Om dere ikke kommer til enighet selv med en ektepakt, råder vi om å ta kontakt med en advokat for å løse dette på best mulig måte. Er det også barn involvert kan dette hjelpe for at det ikke skal gå utover dem. Vi ønsker å finne en god løsning for deg som klient.