Vedlikeholdsplikt for trær på din eiendom

Hovedregelen er at eieren av treet er ansvarlig for at et tre som vokser på egen eiendom er sunt og ikke utgjør en trussel for omstendighetene. Dersom det oppstår en skade vil også eier bli ansvarlig for denne. Innunder dette ansvaret ligger grunneier sin vedlikeholdsplikt.

skjønnssak, drenering, ujevnt dekke, garasje fuktskader, salg av bolig, felles bolig, råte, garasjeport, dispensasjon

En eier er ansvarlig for nødvendig vedlikehold og at treet ikke skader andre, eller andre sin eiendom. Eieren av treet er ansvarlig for en potensiell skade, men du må ikke alltid selv stå alene om de økonomiske utgiftene. Din forsikring kan dekke noe – men ikke alltid alt.

Skade på nærliggende boliger

Din boligforsikring vil dekke kostnadene dersom et tre på din eiendom faller ned på huset til naboen. Du som eier av treet trenger bare å betale forsikringens egenandel. Dette forutsetter at du oppfyller dine forsikringsvilkår.

Dersom din oppførsel strider med forsikringsvilkårene i din avtale, må du dekke kostnadene selv. En slik situasjon kan være om du med vilje velter et tre over naboens hus – selv om dette svært sjeldent er tilfelle. Du vil også kunne bli stående ansvarlig dersom du vet at treet enten er sykt, veldig gammelt eller at det på annen måte utgjør en fare for å påføre andre skade.

Skade på person og/eller løsøre

Boligforsikringen din vil bare dekke skade som er påført naboens eiendom eller bolig. Boligforsikringen vil ikke dekke en eventuell skade på personer og/eller løsøre.

Fakta

Løsøre er det motsatte av fast eiendom. Det er eiendeler som kan flytte seg, som for eksempel biler og sykler.

Hva skal til for at du blir ansvarlig for skade på løsøre.

Dersom du er å brebreide for skaden som er oppstått på andre sitt løsøre må du kunne stå ansvarlig for skadene. Det kan tenkes at du var klar over at treet enten var sykt, gammelt eller at det på andre måte sto i faren for å påføre andre skade. Har du tidligere mottatt varsel eller gjort manglende vedlikehold, og dette har resultert i at treet falt, kan du bli ansvarlig. Du kan ikke bli ansvarlig for trær som faller dersom du har utført tilstrekkelig vedlikehold og skaden skyldes at treet falt av for eksempel et lynnedslag.

Få hjelp av advokat!

Loven er utarbeidet på en slik måte at alle tilfeller vil bli vurdert ut fra de konkrete forholdene i saken. En advokat kan hjelpe deg med å finne lignende saker, og hva utfallet ble. Vær sikker på at det blir gjort en grundig og riktig vurdering, og ha med deg en advokat på laget! Ta gjerne kontakt så skal vi se hva vi kan hjelpe til med.

Andreas Damsgård

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Jeg tok kontakt med Osloadvokatene og kan anbefale de på det varmeste. En utrolig dyktig og seriøs advokat. Har alltid følt meg trygg med advokaten ved min side. Vil også nevne at det sitter 2 veldig blide og hyggelige damer i resepsjonen som alltid gir en varme velkomst. Takk for god hjelp hos dere :)

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Andreas-480x480-1.jpg

Andreas Damsgård
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring