Du kan fjerne trær som strekker seg over på din eiendom

I Norge oppstår mange nabotvister på grunn av trær. Trær på naboeiendommen kan være plagsomt, enten de tar sol, blokkerer for utsikten eller på andre måter er sjenerende. Naboloven har en egen bestemmelse for tilfeller der trær, grener og/eller røtter strekker seg inn på naboeiendommen.

Til nevneverdig skade eller ulempe

For at en skal kunne få lov til å kutte ned deler av treet, grenen eller røtter som er på naboeiendommen må de være til nevneverdig skade eller ulempe. Kravet om at treet/grenen/røttene må være til ulempe eller skade er ikke særlig høyt. Det kan for eksempel være at naboen har et grantre som drysser grannåler ned på din eiendom eller bare skygger for solen.

 

Må gi et varsel før fjerning av trær og grener

Du kan ikke fjerne treet eller grenene slik du ønsker, bare fordi det er til nevneverdig ulempe eller skade. Det er et krav om at en må gi eieren av treet et varsel. Dersom treet eller grenene ikke blir fjernet innen rimelig tid kan en selv få det fjernet. Dette gjelder ikke for røtter, disse kan fjernes uten at man må gi naboen noe forvarsel.

Det er kun delen av treet, grenen eller røttene som er innenfor naboeiendommen som kan fjernes. Det vil si – om de øvrige vilkårene er oppfylt – kan en fjerne treet/grenen/røttene som strekker seg over eiendomsgrensen.

 

Vi anbefaler bistand fra advokat

Det er ikke å anbefale å felle et tre eller grener før du har fått rettslig bistand fra en advokat. Det kan fort bli svært dyrt om du feller et tre, og ikke har lov til det. Som alltid vil vi anbefale at du snakker med naboen din før du foretar deg noe som helst. Om du gjennomfører fjerning av trær eller grener, kan det skade naboforholdet. Prøv først å finn en løsning begge to er fornøyd med.

Ørjan Onarheim

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Veldig dyktig advokat som leverte. Advokaten hadde god kunnskap og satt seg godt inn i saken. Lyttet til klient. Alt i alt så bruker vi Osloadvokatene igjen om det trengs.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Orjan-480x480-1.jpg

Ørjan Onarheim
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring