Vann i parkeringskjelleren? – Mangel

Vanninntrenging og fuktproblemer er velkjent i garasjeanlegg. Dersom du har kjøpt en leilighet med unormalt mye vann i parkeringskjelleren kan dette utgjøre en kjøpsrettslig mangel. Da kan du ha krav på retting, prisavslag, erstatning eller heving.

avhendingsloven, skatt utleie, ventilasjonsanlegget, felles bolig, fall mot sluk, vannlekkasje, støvete garasjedekke, nabovarsel, vann, diskriminering, syk i ferien, rettigheter som leietaker, nabostøy, samvær, garanti, forsinkelse, reisekostnader samvær, feil og mangler, elektriske feil, vann, parkeringskjelleren

Mangelfull ventilering og drenering

Vannansamlingene i garasjeanlegg er ofte en blanding av smeltevann, skitt og olje fra biler. Det kan være lett å skli og snuble, og vannet kan gi dårlige atkomstforhold. Enkelte av parkeringsplassene kan i praksis bli ubrukelige, og det kan bli så mye vann at man må gå med gummistøvler til og fra bilene.

Lang nedkjøringsrampe og fall inn mot innkjøringsporten til garasjeanlegget er svært utsatt ved kraftig nedbør. Det er viktig at byggherrer og prosjekterende tar hensyn til dette, og anlegger renner og sluk som klarer å drenere vekk vannet som kommer. Videre er det viktig at det tas hensyn til at bilene tar med seg snø og smeltevann inn i garasjeanlegget. Løsningene bør fungere, og ikke føre til atkomstproblemer, ekstra vedlikehold eller energikostnader.

Når foreligger det en mangel?

Det stilles ikke krav i byggteknisk forskrift om fall til sluk eller sluk i garasjeanlegg. Det oppstilles heller ikke direkte krav om tørre garasjegulv. Forskriften stiller imidlertid krav til atkomst, personsikkerhet og brukbarhet av byggverket. Dette inkluderer parkeringskjellere og garasjegulv. Gir vannansamlingene dårlige atkomstforhold kan det derfor foreligge en kjøpsrettslig mangel. Det kan også foreligge en mangel hvis vannansamlingene fører til fuktskader, mugg- og soppdannelse eller andre fuktproblemer. Foreligger det en mangel har du krav på retting, prisavslag, erstatning eller heving av kjøpsavtalen.

Hvordan går du frem?

Hvorvidt vann i parkeringskjelleren utgjør en mangel, kan by på vanskelige vurderinger. I en slik vurdering vil det være hensiktsmessig å innhente vurderinger fra en takstmann. Det er imidlertid viktig at du reklamerer overfor selger så raskt som mulig. Gjør du ikke dette innenfor lovens frister kan du ikke gjøre mangelskrav gjeldende. I reklamasjonen må du påberope deg den aktuelle mangelen, og at du på bakgrunn av dette ønsker å gjøre krav gjeldende.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Hvis du har kjøpt en bolig med feil og mangler lurer man ofte på hva man skal gjøre, og om man selv står ansvarlig for feilen. Hvordan du best går frem avhenger av omstendighetene i saken. Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i saker om bolig og eiendom. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat. Vi rådgir deg og sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

Heidi Kristin Åsvang

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Advokatutgifter

I saker der det foreligger en mangel vil du ofte kunne få advokatutgiftene dine dekket gjennom innboforsikringen din. I mange tilfeller vil forsikringen dekke advokatutgifter opp til 100 000 kr. Dette gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bisto deg gjennom hele prosessen. Vi ordner alt med ditt forsikringsselskap.

Ta kontakt med en av våre advokater for en uforpliktende prat. Det påløper ingen kostnader før advokat og klient er enige om oppdrag.

– Rask, profesjonell service og pragmatisk tilnærming til oppdraget. Meget fornøyd

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2021/08/Heidi-480x480-1.jpg

Heidi Kristin Åsvang
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring