Sluttavtale og sluttpakke
En oppsigelsesprosess kan være vanskelig. Begge parter kan derfor være tjent med å inngå sluttavtale eller sluttpakke om avslutning av arbeidsforholdet.
Hva er en sluttavtale/sluttpakke?
Sluttavtale og sluttpakke er betegnelser på avtaler som gjerne brukes som ledd i en nedbemanningsprosess, eller der arbeidsgiver av andre grunner ønsker å avslutte et arbeidsforhold. Inngåelse av en sluttavtale innebærer at arbeidstaker aksepterer at arbeidsforholdet avsluttes.
Arbeidstakere har aldri krav på sluttpakke, men ofte ser arbeidsgivere seg tjent med å inngå slike avtaler for å unngå tvist. Det er vanskelig å si opp ansatte, og det kan da være lettere å betale seg ut av problemet.
Bør du som arbeidsgivere tilby sluttavtale?
Nå du som arbeidsgiver ønsker å avslutte et arbeidsforhold kan du enten gå til vanlig oppsigelse, eller inngå sluttavtale med den ansatte. Fordelen ved å velge sluttpakke er at du unngår søksmål, og at du har full oversikt og økonomisk kontroll. Tilbud om sluttpakke vil ofte minske frustrasjonen og irritasjonen hos arbeidstakeren, og du vil som arbeidsgiver på denne måten minimere risikoen for dyre og tidkrevende tvister.
Videre vil du som arbeidsgiver ved inngåelse av sluttpakker unngå de formelle prosessene ved oppsigelse, med de risikoer det innebærer.
Sluttavtalens innhold
En sluttavtale innebærer at arbeidsforholdet avsluttes mot økonomiske ytelser fra arbeidsgiver. Det er ingen regler som bestemmer hvor stor en sluttpakke skal være, og dette er således gjenstand for forhandlinger. Hvor stor sluttpakken vil være avhenger av flere faktorer, som for eksempel bedriftens økonomi, betydningen av oppsigelsen, arbeidstakers stilling, ansiennitet, samt hvor holdbart grunnlaget for oppsigelse er.
Det er vanlig å angi sluttpakken i et bestemt antall måneder, og knytte den opp til den ansattes lønn. Et eksempel kan være at det gis 6 måneder med etterlønn. Det er heller ikke uvanlig at deler av sluttpakken gjøres betinget. Et eksempel kan være at det avtales 3 måneder med etterlønn, i tillegg til tre måneder med etterlønn som er betinget av at den oppsagte ikke får ny jobb.
Utformingen av en sluttavtale
En sluttavtale må naturligvis inneholde opplysninger om at det er enighet om at arbeidsforholdet avsluttes. Videre vil avtalens sentrale punkt være hvilket vederlag den ansatte skal motta. Størrelsen på vederlaget er gjenstand for forhandlinger. Med mindre noe annet er avtalt vil lønn i oppsigelsestiden vanligvis gi grunnlag for opptjening av feriepenger, mens vederlag ut over dette gis uten feriepengeopptjening.
Videre bør sluttavtalen inneholde opplysninger om tidspunkt for fratredelse, lengden av oppsigelsestiden og tilbakelevering av utstyr m.m. Avtalen bør også avklare gyldigheten av eventuelle konkurranseklausuler.
Det er viktig å være grundig når en sluttavtale skal settes opp. Alle rettigheter og plikter bør beskrives og avklares, også ting som oppfattes som en selvfølge. Videre må forhold som skatt, trygdeytelser og pensjon avklares.