Selger hadde ikke informert om svank i stuetaket – mangel

En selger ved et boligsalg hadde selv fikset en svank i stuetaket. Selger hadde særlig kompentanse til å gjennomføre arbeidet, men hadde hverken fått offentlig godkjenning eller informert kjøperen. Dette er en mangel.

næringslokale, seilbåt, feriepenger, ung ufør, samlivsbrudd, felles bolig, arbeidsavtaler, forsinkelsesrenter, rentes renter

Hadde selv ordnet svank i stuetaket

Den tidligere eieren av boligen hadde fjernet noen takstolper i stuen, for å få bygget et loft. Dette forårsaket en svakhet i den bærende konstruksjonen i boligen, og en svank i stuetaket/loftgulvet. Den nåværende selgeren forsøkte å selv rette opp i feilen ved å jekke opp taket 2-3 centimeter og forsterke dragene. Taket i stuen var fortsatt i dårligere stand enn det en kjøper kunne forvente.

Selgeren innrømmer at det er usikkerhet rundt om arbeidet som ble gjort var godkjent hos bygningsmyndighetene. Det ble imidlertidig bekreftet senere at det aldri var søkt om noe godkjenning for utbyggingen.

Fakta

Svank er et uttrykk som betegner en flates avvik fra planhet, det vil si inn- eller utbuling eller fordypning.

Opplysningsplikten til selger vs kjøperen sin undersøkelsesplikt

Selger mente at svanken var tydlig synlig på visningen, og at kjøperen dermed måtte ble holdt ansvarlig. Det ble anført at det var forhold i saken som tilsa at kjøperen selv hadde overtatt risikoen for mangelen da de ikke reagerte under visningen. Retten var ikke enig med selger og slo fast at selgers opplysningsplikt går foran kjøpers undersøkelsesplikt. Det ble også lagt vekt på at det er en sannsynlighetsovervekt for at opplysninger om inngrep i konstruksjoner i et hus er egnet til å virke kjøpsavskrekkende.

En slik mangel ved et hus ville ha vært informasjon som ville ha virket inn på avtalen.

Husk reklamasjon!

Husk å ta kontakt med selger med en gang du oppdager mangler på din nye eiendommen. Loven har satt en begrensing for hvor lang tid etter kjøpet du kan reklamere. Ved reklamasjon kan en forlange mangelen rettet opp i, prisavslag, eller om mangelen er omfattende – heving av kjøpet.

Ta kontakt med en advokat!

Vi kan hjelpe deg med å vurdere din sak! I flere tilfeller får kjøperen beskjed av enten eget forsikringsselskap eller selgerens forsikringsselskap om at en ikke kan kreve heving av kjøp eller erstatning – dette er ikke alltid riktig. Våre advokater er spesialisert innenfor fagfeltet, og er klare til å hjelpe deg med å få de rettighetene du har krav på.

Ørjan Onarheim

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Advokaten var super til å følge opp mine saker og var veldig hjelpsom uansett hva jeg trengte hjelp til. Hun er også flink til å informere om ting, og alltid hyggelig å snakke med. Anbefales på det sterkeste.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Orjan-480x480-1.jpg

Ørjan Onarheim
Advokat / Partner

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring