Hva er forskjellen på lovlig forskjellsbehandling og diskriminering?

I Norge er ikke diskriminering lovlig, men det finnes lovlig forskjellsbehandling. I situasjoner med kundebehandling eller i jobbsøking kan en komme ovenfor situasjoner der en føler seg diskriminert. Å nekte noen jobben eller leiligheten fordi de er gravide, deres etnisitet eller kjønn er ikke lov. Men hvor går egentlig grensen mellom diskriminering og lovlig forskjellsbehandling?

Diskriminering

Diskriminering er forskjellsbehandling uten gyldig eller saklig grunn. Det finnes forskjellige måter og typer for diskriminering. Hverken direkte eller indirekte diskriminering er lovlig i Norge. Direkte diskriminering er når en arbeidsgiver for eksempel unnlater å ansette en kvinne på grunn av at hun er gravid. Indirekte diskriminering vil kunne være situasjoner der det er vanskeligere å si at det er diskriminerende mot en person. Det kan være forbud arbeidsgiveren gir som vil være gjeldende for alle på arbeidsplassen. Det kan for eksempel være å gi et forbud mot bruk av hodeplagg på arbeidsplassen – det vil være indirekte diskriminerende mot de som bruker hijab.

Har du opplevd diskriminering på arbeidsplassen?

Om du har opplevd diskriminering kan det være en god ide å ta kontakt med en advokat. I saker som handler om diskriminering vil en kunne fremme sak i diskrimineringsnemnda. En advokat vil kunne hjelpe til med å vurdere og å fremme saken i diskrimineringsnemnda. En advokat vil passe på at alt blir gjort på en riktig måte.

Fakta

Trakassering er en type diskriminering. Det er handlinger, unnlatelser eller ytringer som virker eller har som formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.

Lovlig forskjellsbehandling

Det som derimot er lov er lovlig forskjellsbehandling. Det kan være situasjoner der en kandidat grunnet erfaring eller utdanning er bedre egnet til jobben. Forskjellsbehandlingen må være saklig, nødvendig og forholdsmessig. Det er lov å ta forskjellsbehandling om den er begrunnet i sikkerhets- og helsegrunner.

Rolf Odner

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Hadde en advokat som lyttet til klienten, argumenterer godt for seg og kommer med gode løsninger. Er svært fornøyd med resultatet!

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Rolf-480x480-1.jpg

Rolf Odner
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring