Forskjellen på tilkallingshjelp, ekstrahjelp og deltidsansettelse
Det er flere som forveksler tilkallingshjelp og ekstrahjelp med deltidsansettelse. Dette er to forskjellige ting, og gir arbeidstaker og arbeidsgiver ulike rettigheter og plikter.
Arbeidsavtale som tilkallingshjelp eller ekstrahjelp
Som tilkallingsvikar eller ekstrahjelp har man verken rett eller plikt til å jobbe et bestemt antall timer. Tilkallingshjelp blir vanligvis kalt inn når det oppstår kortvarig og uforutsett behov for arbeidskraft, som for eksempel ved sykdom, ferieavvikling eller høyt arbeidspress. Er det et permanent behov for arbeidskraft, så skal arbeidstakeren ansettes i en fast stilling, eventuelt en fast deltidsstilling. En tilkallingsvikar eller ekstrahjelp har krav på skriftlig arbeidsavtale på lik linje som alle andre arbeidstakere, og arbeidsavtalen må være på plass før vedkommende begynner å jobbe.
En arbeidsgiver kan ikke pålegge en tilkallingsvikar eller ekstrahjelp å jobbe. Når arbeidstakeren har sagt ja til en vakt, er imidlertid dette bindende, og vedkommende må komme på jobb til avtalt tid. Avtalen er også bindende for arbeidsgiveren. Det betyr at en arbeidstaker har rett til lønn for avtalte vakter. Det kan imidlertid gjøres unntak fra dette dersom det på forhånd er inngått avtale om at vaktlistene kan endres av arbeidsgiver på gitte vilkår og uten at den ansatte får betaling.
Som arbeidsgiver har du ingen plikt til å tilby en tilkallingsvikar eller ekstrahjelp vakter, og vedkommende har heller ingen plikt til å takke ja til vakter. Dette innebærer at det ikke vil være noen oppsigelsestid i en slik avtale, og arbeidsforholdet kan i praksis ta slutt på dagen hvis en av partene ønsker det.
Arbeidsavtale som deltidsansatt
En deltidsansatt er fast ansatt, men i redusert stilling. Det betyr at deltidsansatte har de samme rettighetene og pliktene som fulltidsansatte. Utgangspunktet i norsk arbeidsliv er ansettelse på heltid. For at arbeidstakere skal kunne ansettes på deltid må behovet for deltidsansettelse derfor dokumenteres og drøftes med tillitsvalgte. Plikten strekker seg imidlertid ikke lenger enn at spørsmålet skal drøftes. Det er således ingen plikt om å oppnå enighet.
En deltidsansatt har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver ansetter en ny person, eller innleier arbeidskraft. Den deltidsansatte må imidlertid være kvalifisert, og fortrinnsretten må ikke medføre en vesentlig ulempe for virksomheten. Videre må arbeidsoppgavene bestå av om lag de samme arbeidsoppgavene som den ansatte utfører i sin deltidsstilling.
Trenger du hjelp i en lignende sak?
Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i arbeidstvister. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.