Båt: De tre største feilene kjøpere gjør

Ved kjøp av bruktbåt er det flere ting du bør passe på. Det er svært fort gjort og meget lett å bli lurt eller å lure seg selv. I denne artikkelen vil du få oversikt over de tre største eller mest fundamentale feilene kjøpere av bruktbåt gjør.

heve båtkjøp, seilbåt, lekkasje, prisavslag, erstatning, båt, undersøkelsesplikt, reklamasjon, reklamasjonsfrister, verkstedet, arbeid, plastpest, forbrukerkjøpsloven, kjøpere, feilene

Undersøkelse av båten

Kjøpsloven stiller ikke krav til deg som kjøper om at du må foreta undersøkelser av båten før du kjøper den. Annerledes kan det imidlertid stille seg dersom selger har oppfordret deg til å foreta undersøkelser. Om dette er tilfelle, og du ikke undersøker båten, kan du ikke gjøre feil gjeldende som du burde oppdaget under forundersøkelsen. Det samme gjelder dersom du på eget initiativ har undersøkt båten.

Når man er i kjøpsmodus er siktepunktet å anskaffe en båt som skal gi mye glede. Derfor tilnærmer de fleste seg en interessant båt med positiv innstilling. I slike tilfeller er det lett å legge stor vekt på de positive momentene ved båten, mens man ser vekk fra potensialet for fremtidig svikt. I en slik situasjon er det viktig å ta et steg tilbake og vekke den kritiske sansen til live igjen. Ellers vil man overse feil eller annet negativt, og like gjerne vil man forstå selgers opplysninger feil eller ikke se hva fravær av opplysninger kan bety.

Spesifisere, verifisere og dokumentere

Som kjøper kan du i utgangspunktet stole på de opplysningene selger gir. Dette som følge av at uriktige opplysninger vil utgjøre en mangel som kan gi grunnlag for mangelskrav. Det er imidlertid likevel smart å søke opplysningene bekreftet. Vær spesielt oppmerksom på at mye av det selger sier er salgsfremmende skryt eller annet som ikke er bindende faktaopplysninger.

Fakta

En ærlig selger vil ikke ha motvilje mot å dokumentere det han opplyser. Det er derfor all grunn til å be om spesifiserte opplysninger i kontrakt, og fremlagt dokumentasjon, som for eksempel servicefakturaer.

Kontrakten

Ingenting skaper mer skuffelse og konflikt enn en dårlig kontrakt. Formålet med den er å bevare “bevis” for de viktigste elementer i avtalen. Det er derfor viktig for deg som kjøper å få nedfelt i kontrakten alle opplysninger, tilstander og omstendigheter som er viktige.

Det er grunnleggende feil å tro at ferdige kontrakter som finnes på nettet, inneholder “det som behøves” og at det derfor er tilstrekkelig å fylle ut alle feltene for å “være trygg”. Det viktige er tvert i mot ofte det som ikke står i den ferdige kontrakten, nemlig de konkrete opplysningene selger har gitt om båten.

Fakta

I en kontrakt er klarhet viktig. Buk derfor klare formuleringer med en fast betydning som også andre kan forstå.

Har du kjøpt båt med feil eller mangler?

Da kan du ha krav på retting, prisavslag eller heving. Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i saker om båtkjøp. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

Lene Hamre Høyendahl (Permisjon)

Advokat

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Advokatutgifter

Ved tvist om båtkjøp vil ofte båtforsikringen dekke advokatutgifter opp til kr 100 000 kroner. I enkelte saker vil også din innboforsikring dekke advokatutgiftene ved kjøp av båt. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen. Vi ordner alt med ditt forsikringsselskap og sender deg bare regning på egenandelen.

– Rask, profesjonell service og pragmatisk tilnærming til oppdraget. Meget fornøyd

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Lene-Hamre-480x480-1.jpg

Lene Hamre Høyendahl (Permisjon)
Advokat

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring