Hva er en yrkesskade?
En yrkesskade er er en skade som skyldes en "arbeidsulykke", jf. folketrygdloven § 13-3.
Yrkesskade
Kravet for at en skade kvalifiserer som en yrkesskade er at skaden skyldes en arbeidsulykke. En arbeidsulykke er en “plutselig uventet ytre hending” som arbeidstakeren har vært utsatt for i arbeidet. Det regnes også som en arbeidsulykke dersom arbeidstakeren, over en bestemt tidsperiode, er utsatt for en påkjenning eller belastning som usedvanlig for vedkommende arbeid. For at en ulykke skal regnes som en arbeidsulykke må altså et av de to alternative vilkårene være oppfylt.
Under vil vi redegjøre gjøre for hva som regnes som arbeidsulykke og gi eksempler ulike hendelser som skyldes en arbeidsulykke.
Dersom du er påført en yrkesskade kan du lese om vår advokaters råd her.
Skade som skyldes en plutselig eller uventet ytre hending
Dette alternativet kalles blant jurister som det markerte ulykkesbegrepet. Med plutselig og uventet menes det at ulykken må inntreffe akutt og uforutsett. Det er i rettspraksis slått fast at en ulykke må skje både plutselig og uventet.
Med ytre hending menes en hendelse som ligger utenfor din kontroll, altså en ytre, ukontrollert begivenhet. Dersom du skader deg under et tungt styrkeløft, skyldes dette et indre forhold som ikke skyldes en ytre hending. Derimot, dersom bakken gir etter under løftet og du som følge av det skader ryggen, skyldes det en ytre, ukontrollert hending.
Skade som skyldes påkjenning eller belastning som usedvanlig for vedkommende arbeid
Dette andre alternativet kalles blant jurister for det avdempede ulykkesbegrepet. Alternativet skal fange opp skade som skyldes påkjenning eller belastning som ligger utenfor det skadelidte kunne regne med eller være forberedt på i en alminnelig arbeidssituasjon.
Det er et krav om at belastningen må være konkret tidsbegrenset. I dette ligger det at påkjennelsen ikke kan strekke seg utover en arbeidsdag eller et skift.
Eksempler på yrkesskader vi kan hjelpe med
- Fallskader
- Ryggskader
- Trafikkulykker
- Skader i forsvaret
- Hørselskader
- Klem og amputasjoner