Svikt i barnevernet førte til at kvinne fikk millionerstatning
Bekymringsmeldinger om husbråk, rus, vold og stjeling var ikke nok for at barnevernet grep inn. Nå må kommunen betale 1,2 millioner kroner i erstatning til den unge kvinnen.
Sakens bakgrunn
Saken handlet om en ung kvinne som hadde hatt en svært utfordrende oppvekst. Barnevernet hadde mottatt flere bekymringsmeldinger om henne, som blant annet omhandlet husbråk hvor foreldrene var beruset og sloss. I tillegg ble jenta passet på av familiemedlemmer som var tydelig beruset. I en av bekymringsmeldingene var det for eksempel påpekt at jenta ble passet på av en tante som hadde “store problemer med å gå”. Da kvinnen var seks år, ble barnevernet varslet om at moren bevisst utnyttet barnet til å stjele i dagligvarebutikker, uten at tiltak ble iverksatt.
Senere ble det fattet vedtak om omsorgsovertakelse for jenta, og hun tilbrakte en periode på institusjon før hun ble plassert i et fosterhjem. Kvinnen hevdet imidlertid at Oslo kommune handlet uaktsomt ved å unnlate å gripe inn tidligere, til tross for deres kjennskap til omfattende omsorgssvikt i hjemmet. Hun gikk derfor til sak mot kommunen med krav om erstatning.
Erstatning
En sentral del i erstatningssaken var de psykiske lidelsene kvinnen mente den vanskelige oppveksten resulterte i. Kommunen erkjente at de hadde opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt. Videre fant retten det sannsynliggjort at dersom kommunen hadde grepet inn tidligere, hadde kvinnen hatt langt mindre alvorlige skader enn hun har i dag. Det forelå derfor grunnlag for erstatning. Kvinnen ble tilkjent erstatning på 1,2 millioner, og kommunen måte betale kvinnens saksomkostninger på 750 000 kr.