Kan du bli sagt opp som følge av fravær?
Er du som arbeidstaker beskyttet mot å bli sagt som følge av fravær fra arbeidsplassen? Loven gir deg flere rettigheter som har til formål å beskytte deg mot usaklige oppsigelser fra arbeidsgiver.
Krav om saklighet
Arbeidstakere kan bare sies opp dersom dette er “saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold”, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7. Dersom en oppsigelse begrunnes i ditt fravær fra arbeidsplassen vil dette være i arbeidstakers forhold. En slik oppsigelse vil da være lovlig om oppsigelsen er saklig begrunnet. Under gis det en oversikt over når fravær kan gi saklig grunn til oppsigelse, og i hvilke tilfeller det kan være usaklig.
En oppsigelse må også oppfylle lovens formkrav. Les mer om dette i arbeidsmiljøloven kapittel 15.
Ulike grunner til fravær
Det kan skilles mellom lovlig og ulovlig fravær. En grunnleggende del av en arbeidsavtale er at du skal være på jobb til bestemte tidspunkter, eller i avtalt omfang. Er du borte fra arbeidet uten gyldig grunn, eller uten avtale med arbeidsgiver, vil dette være ulovlig fravær og et brudd på arbeidsavtalen.
Lovlig fravær er fravær fra arbeidsplassen som enten er avtalt med arbeidsgiver eller annet lovlig fravær som kan dokumenteres, blant annet sykefravær, egenmelding eller ferie. Dersom arbeidsgiver er informert om lovlig fravær kan ikke dette brukes som oppsigelsesgrunn av arbeidsgiver.
Når er ulovlig fravær saklig grunn til oppsigelse?
Har du hatt mye ulovlig fravær kan dette være en grunn for arbeidsgiver til å si opp arbidsforholdet. Før arbeidsgiver avslutter arbeidsforholdet bør du ha fått skriftlige varsler på forhånd. Arbeidsgiver har også som hovederegel en plikt til å drøfte spørsmålet om oppsigelse med deg først, dette kalles et drøftelsesmøtet.
På drøftelsesmøte har du rett til å stille med advokat
Momenter som kan vektlegges i vurderingen av om det ulovlige fraværet skal være en saklig grunn for oppsigelse er:
- Årsaken til fraværet
- Omfanget av fraværet
- Om arbeidstaker hyppig har ulovlig fravær