Personlig ansvar for styremedlemmer i boligsameier

Det personlige ansvaret for styremedlemmer betyr at styremedlemmene kan være ansvarlige med hele sin personlige formue for handlinger som er gjort i styret. Det personlige ansvaret betyr at hvert enkelt styremedlem kan være ansvarlige med sin egen formue, hytte, hus og bil.

utestengelse fusk, samarbeid fusk, Revidert erstatningsoppgjør

Omfattende ansvar

Styrets oppgaver er mange. Styreansvaret er omfatter bpde de handlingene som styret foretar seg, men også dersom styret ikke foretar seg noe. Siden både handlinger og unnlatelser er omfattet er det viktig at man tar sitt styreverv alvorlig.

Ofte lønner det seg å søke ekstern bistand. I enkelte tilfeller kan det være føre til erstatningsansvar dersom man ikke oppsøker ekstern bistand.

Styrets ansvar for vedlikehold

Styret må ivareta sine oppgaver som følger av lov, vedtekter, vedtak fra generalforsamlingen og retningslinjer. En av styrets oppgaver er knyttet til vedlikehold av bygården, jf. eierseksjonsloven § 57, men også av de fleste sameieres vedtekter.

Vedlikeholdsansvaret gjelder som hovedregel alle områder som seksjonseierne selv er ansvarlige for. Dette omfatter i korte trekk innvendige og utvendige fellesarealer, men også felles installasjoner som rør og lignende.

Hva skal vedlikeholdes?

Det er ikke alltid klart hva som krever vedlikehold. Det kan også oppstå uenigheter på årsmøter eller innad i styret om hva som er nødvendig. Andelseiere kan ha ulik økonomi eller ulike interesser i bygget. Styret kan derimot ikke vente på enighet på årsmøte.

Styret har et selvstendig ansvar og mulighet for å forplikte de øvrige andelseierne , jf. blant annet eierseksjonsloven § 60. Dersom styret ikke fatter beslutning om å gjennomføre det nødvendige vedlikeholdet kan dette påføre andelseierne et økonomisk tap som styremedlemmene da kan stå personlig ansvarlig for.

separasjon, boligen solgt

Oppfølgning av utført vedlikehold

Når det er utført vedlikehold i sameiet kan styremedlemmene være personlig ansvarlige for å reklamere over mulige mangler med arbeidet, overfakturereing eller andre forhold som kan påføre andelseierne et økonomisk tap. Det er viktig å vite om tidsfristene og prosedyren for å påberope seg mangler eller annet mangefult arbeid, men også å ha fagkunnskapen for å kunne kontrollere arbeidet.

Ørjan Onarheim

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du bistand?

Ta kontakt med Osloadvokatene for bistand. Styret bør i slike situasjoner innhente en sakkyndig rapport fra en fagperson på området og utarbeide en plan om utbedringer og vedlikehold. Dersom utbedringene er kostbare bør styret også se på ulike forlag til finansiering, slik at kostanden kan bærers over leien over flere år.

Vi hos Osloadvokatene hjelper styret gjennom hele prosessen, også i etterkant for å kontrollere arbeidet som er utført og påberope eventuelle feil og mangler. Vi bistår også gjerne inn mot årsmøte for å sikre best behandling av saken og oppslutning blant andelseierne.

– Advokaten var super til å følge opp mine saker og var veldig hjelpsom uansett hva jeg trengte hjelp til. Hun er også flink til å informere om ting, og alltid hyggelig å snakke med. Anbefales på det sterkeste.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Orjan-480x480-1.jpg

Ørjan Onarheim
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring