Negativ servitutt – erstatning

 

En person solgte sin eiendom i Oslo. På eiendommen ble det av kjøperen oppført to nye eneboliger. Deretter ble selgeren kontaktet av en nabo som minnet ham på at det var en klausul på eiendommen. Dette kalles for en servitutt på fagspråket. Naboen mente at han hadde en avtale som sikret ham utsikt over tomten der boligene ble oppført.

Fakta

Slike servitutter finnes over alt og det er å anse som en heftelse på eiendommen. Akkurat på samme måte som et pantelån.

Naboen mente at selger hadde glemt å informere kjøperen om at han ikke hadde lov til å føre opp to nye eneboliger her. Dette var fordi eneboligene ville ta utsikten over Oslofjorden fra naboen.

Det sto ikke noe om dette i grunnboken og kjøperen var dermed i god tro. Naboen som mistet utsikt kunne dermed ikke fremme noe krav mot ham. Naboen mente imidlertid at selgeren hadde inngått en avtale med ham om å ikke bygge her og derfor saksøkte han også selgeren.

Osloadvokatene ble kontaktet

Advokaten hos Osloadvokatene ble kontaktet av selgeren etter å ha mottatt kravet fra naboen som nå ikke hadde utsikt.

Saken gikk i Oslo tingrett og dommeren kom til at naboen måtte føre bevis for at det forelå en slik avtale. Naboen mente at det var en muntlig avtale.

Fakta

Juridisk sett er slike muntlige avtaler like bindende som skriftlige, men det blir i praksis vanskelig å føre bevis for dem.

Retten kom frem til at det ikke fantes noen slik avtale. Saken endte derfor også med klar seier for advokaten vår retten og saken ble ikke anket.

Andreas Damsgård

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

– Kjøpte hus og fant mange feil. Kontaktet Osloadvokatene som ila 1 dag sendte reklamasjon og startet prosessen. Vi har fått fantastisk oppfølgning og er kjempefornøyd med både prosess og resultat. Vi endte opp med forlik på 1.8 millioner, som var langt over forventet, takket være Osloadvokatene. Jeg er ikke i tvil om hvem jeg ringer neste gang jeg trenger rettslig hjelp. Dette var over all forventning. Tusen takk for et fantastisk samarbeid og enestående oppfølging.

Tidligere klient - Oslo

Har du spørsmål?

Ta kontakt med vår spesialiserte advokat for spørsmål eller en vurdering av din sak. Vi vil gjerne høre fra deg!

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Andreas-480x480-1.jpg

Andreas Damsgård
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring