Mangler førte til prisavslag på 600 000 kr

Et uheldig par kjøpte seg et eldre hus i 2012. Når årene gikk viste det seg at huset hadde feil og mangler. Åtte år etter at boligeiendommen ble overtatt krevde paret prisavslag. Paret endte med å få 600 000 kr i prisavslag.

Huset hadde feil og mangler

Paret gikk til sak fordi de mente at huset hadde flere feil og mangler. De mente også at selger hadde gitt mangelfulle og uriktige opplysninger om eiendommen.

Tidligere eier hadde gjort ulike ting på tomten på slutten av 90-tallet, herunder bygd på huset. Konstruksjonene ble oppført av en byggmester, mens selgerne tok seg av andre deler av arbeidet. Selgerne la blant annet drenering rundt deler av huset, og kledning rundt hele huset. At selgerne selv hadde utført kledningen var det ikke opplyst om til kjøperne.

Kjøperne reklamerte over tre mangler ved boligen. De mente det var feil og mangler med husets yttervegger, feil ved drenering langs to av husets vegger og vannlekkasje fra terrassen og ned i underetasjen.

Retten kom frem til at det var klart sannsynliggjort at det var lufte- og dreneringsfeil ved husets yttervegger. Dette førte til råte og sopp i husets kledning. Når det gjaldt dreneringen var ikke dette gjort dypt nok. Det gjorde at bare 90 prosent av kjellerveggen var beskyttet mot fukt. I forhold til lekkasjen fra terrassen manglet terassedekket påkrevet fall. Det førte til at vannet ikke rant vekk og ødela gulvet. Videre overholdt ikke membranen på terrassen de anbefalte løsninger på det tidspunktet arbeidet ble utført. Sammenlignet med de opplysningene som var gitt til kjøperne ble dette ansett for å være en tilstand langt dårligere enn paret kunne forvente. Feilene ble dermed ansett for å være kjøpsrettslige mangler.

Reklamasjon

Etter avhendingsloven taper en kjøper rett til å gjøre en mangel gjeldende dersom han eller hun ikke reklamerer innen rimelig tid etter å ha oppdaget eller burde oppdaget mangelen. I reklamasjonen må kjøperen gi beskjed om at mangelsansvar vil bli gjort gjeldende og oppgi hva slags mangel det er snakk om. Det fremgår av loven at det er en lengstefrist for reklamasjon på 5 år. Lengstefristen gjelder imidlertid ikke dersom selgeren har vært grovt uaktsom, uærlig eller handlet i strid med god tro.

Retten mente at selgerne hadde opptrådt grovt uaktsomt når de ikke hadde gitt informasjon om hvem som hadde utført kledningen av huset. Videre hadde selgerne gjennom takstmannens vurdering blitt gjort kjent med at det var meget høye fuktverdier enkelte steder. Dette ga ikke selgerne uttrykk for overfor kjøperne, noe som gjorde at de trodde at alt var i orden. Selgerne hadde dermed opptrådt grovt uaktsomt, noe som gjorde at lengstefristen på 5 år ikke fikk betydning.

Prisavslag

Som følge av at feilene ble ansett for å være kjøpsrettslige mangler, det var reklamert i tide og at mangelskravene ikke var foreldet, fikk kjøperne medhold i prisavslag. Paret fikk prisavslag på nesten 600 000 kr. Paret ble også tilkjent erstatning på 80 000 kr og saksomkostninger på 160 000 kr.

Marius Martinsen-Røsting

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Er du blitt utsatt for et mislykket huskjøp?

Dersom du har blitt utsatt for et mislykket huskjøp og ønsker prisavslag, retting, erstatning eller heving av kjøpet, ta kontakt med oss. Vi har bred og lang erfaring innenfor fagområdet og bistår deg gjerne.

I slike saker vil ofte innboforsikringen dekke advokatutgifter opp til 100 000 kr. Forsikringen gjelder i utgangspunktet alle typer saker, men det er noen unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene. Vi bistår deg i prosessen med forsikringsselskapet.

– Veldig dyktig advokat som leverte. Advokaten hadde god kunnskap og satt seg godt inn i saken. Lyttet til klient. Alt i alt så bruker vi Osloadvokatene igjen om det trengs.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Marius-480x480-1.jpg

Marius Martinsen-Røsting
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring