Krav fremsatt etter 8 år var ikke foreldet

Et uheldig par kjøpte seg et eldre hus i 2012. Når årene gikk viste det seg at huset hadde feil og mangler. Spørsmålet i saken var om kravene var foreldet.

Huset hadde feil og mangler

Paret gikk til sak fordi de mente at huset hadde flere feil og mangler. De mente også at selger hadde gitt mangelfulle og uriktige opplysninger om eiendommen.

Tidligere eier hadde gjort ulike ting på tomten på slutten av 90-tallet, herunder bygd på huset. Konstruksjonene ble oppført av en byggmester, mens selgerne tok seg av andre deler av arbeidet. Selgerne la blant annet drenering rundt deler av huset, og kledning rundt hele huset. At selgerne selv hadde utført kledningen var det ikke opplyst om til kjøperne.

Om lag 8 år etter overtakelse forlangte kjøperne en reklamasjonsrapport fra en takstingeniør. Han slo fast at det var mangler ved kledning og veggkonstruksjon. Videre oppdaget kjøperne at dreneringen var lagt feil, og at det lakk vann ned i kjelleren fra boligens terrasse. Kjøperne hevdet av feilene var å anse som kjøpsrettslig mangler og gikk dermed til sak med krav om prisavslag.

Kravene foreldet?

Utgangspunktet er at den alminnelige foreldelsesfristen på tre år løper fra oppfyllelse. Det kommer imidlertid frem av foreldelsesloven at dersom kjøper ikke har gjort mangelen gjeldende som følge av at han “manglet nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren”, inntrer foreldelse tidligst et år etter at kjøperen fikk eller burde skaffet seg slik kunnskap.

Retten mente at de påberopte feilene ved terrassen var foreldet. Det som følge av at flere av flisene på terrassen var løse og at terrassedøren måtte byttes som følge av råte i dørkarmen. Dette er forhold som ikke skjer over natten, og var dermed forhold kjøperne burde oppdaget tidligere. Retten fant derimot ikke mangelskravene ved kledningen og dreneringen foreldet. Dette var forhold kjøperne ikke hadde grunnlag for å finne ut av tidligere.

Prisavslag

Som følge av at feilene ble ansett for å være kjøpsrettslig mangler, det var reklamert i tide og at mangelskravene ikke var foreldet, fikk kjøperne medhold i prisavslag. Paret fikk prisavslag på nesten 600 000 kr. Paret ble også tilkjent erstatning på 80 000 kr og saksomkostninger på 160 000 kr.

Marius Martinsen-Røsting

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Er du blitt utsatt for et mislykket huskjøp?

Dersom du har blitt utsatt for et mislykket huskjøp og ønsker prisavslag, retting, erstatning eller heving av kjøpet, ta kontakt med oss. Vi har bred og lang erfaring innenfor fagområdet og bistår deg gjerne.

I slike saker vil ofte innboforsikringen dekke advokatutgifter opp til 100 000 kr. Forsikringen gjelder i utgangspunktet alle typer saker, men det er noen unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene. Vi bistår deg i prosessen med forsikringsselskapet.

– Advokaten var med å bistå meg med en større husreklamasjon. Vi kjøpte hus i slutten av 2018, og alt var feil. Utrolig fornøyd med både prosess og resultat i Oslo Tingrett! Over all forventning! Kan absolutt anbefale Osloadvokatene for denne type saker. Takk for god bistand!

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Marius-480x480-1.jpg

Marius Martinsen-Røsting
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring