Hvilke regler gjelder for mobilbruk i bil?

Mobilbruk i bil har vært mye omtalt i media den siste tiden. Størrelsen på forelegger for mobilbruk i trafikken økte fra 7450 kr til 9700 kr fra og med 1. februar 2023. Ved å bruke telefonen i trafikken er du en potensiell fare for å forårsake trafikkskader.

bilkjøp

Hva menes med “i trafikken”?

Det er ikke lov til å holde på med en håndholdt mobiltelefon “i trafikken”. Det kan være uklart hva loven mener med “i trafikken”. Er du i trafikken når du står stille i kø? Eller når du står stille på rødt lys? Eller når du har stoppet i busslommen for å raskt svare på en melding før du begynner å kjøre igjen? Høyesterett har i tidligere dommer sagt at man er en del av trafikken både når man bruker telefonen i stillestående kø og på rødt lys. Det kom derimot frem at å få forelegg grunnet stans ved rødt lys var i “nedre sjikt” av hva man kan få bot for. Men man er fortsatt å betegne som en aktiv del av trafikken.

Hva menes med å “bruke”?

Så lenge man er i trafikken, og er en aktiv del av den, kan man ikke bruke en håndholdt mobiltelefon. Høyesterett har i tidligere saker uttrykt en relativt lav grense for hva som inkluderes i begrepet å “bruke”. Det er eksempler der en person har tatt opp telefonen fra passasjersetet slik at den begynte å lyse, sjåføren hadde ikke trykket på skjermen. Dette ble ansett som en “betjening” av telefonen, og sjåføren ble tatt for å “bruke” telefonen “i trafikken”.

Unntak for mobilbruk i bil

Det er tillatt med mobilbruk i bil om den er plassert i en egen mobilholder eller om telefonen er koblet til et handsfree-system i bilen. Når telefonen er koblet til handsfree-systemet i bilen kan man ikke berøre telefonen på noen måte. Hverken for å sjekke klokken, bytte musikk eller for å starte en samtale.

Vi anbefaler å ta kontakt med en advokat

Når du blir tatt for mobilbruk i trafikken får du ikke bare en bot, men også tre prikker på førerkortet. For enkelte vil det bety tap av førerkortet. Å miste retten til å kjøre vil være en betydelig innskrenkning for enkelte. Er du uenig i boten og pålegget av prikker, ta kontakt så kan vi hjelpe deg og vurdere din sak!

Ørjan Onarheim

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Hyret inn Osloadvokatene og har ikke annet å si enn at de gjorde en formidabel jobb der de svarte fort og ordet opp i alle problemene jeg hadde. Anbefales på det sterkeste!

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Orjan-480x480-1.jpg

Ørjan Onarheim
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring