Hva skjer med pensjonsoppsparing ved samlivsbrudd?
I enkelte tilfeller vil din tidigere ektefelle ha krav på halvparten av det du trodde du hadde spart opp til egen pensjon. Det er derfor viktig at du kjenner til hvilke regler som gjelder ved samlivsbrudd, slik at du kan innrette sparingen din deretter.
Samboere eller ektefeller?
Ved samlivsbrudd mellom samboere gjelder det ingen regler om felleseie og formuesdeling. For samboere er derfor utgangspunktet at all egen sparing til pensjon er den enkeltes. For ektefeller er det annerledes. Da kan din tidligere ektefelle i enkelte tilfeller ha krav på halvparten av det du trodde du hadde spart opp til egen pensjon.
Hva skjer med pensjonsoppsparing ved samlivsbrudd?
For ektefeller skal all egen sparing til pensjon deles ved skilsmisse. Det betyr at den tidligere ektefellen din som hovedregel vil ha krav på halvparten av egen oppspart pensjon. Eksempler på slike midler er sparing til pensjon på en aksjesparekonto eller en fondskonto.
Pensjonskapital opparbeidet gjennom arbeidsgiver, pensjon fra folketrygden og sparing i IPS-ordning skal holdes utenfor delingen ved en skilsmisse. Slike former for pensjonsoppsparing er dermed ikke gjenstand for deling ved et samlivsbrudd.
Særeie
Ektefeller kan inngå avtale om pensjonssparing. Et typisk eksempel hvor dette vil være aktuelt er dersom den ene ektefellen er hjemmeværende for å ivareta felles barn. Da vil vedkommende få dårlige pensjonsrettigheter i fremtiden. I et slikt tilfelle kan man sette av penger til den hjemmeværende ektefellens pensjon, og bestemme at dette skal være hennes særeie.
For ektefeller må avtale om særeie inngås gjennom ektepakt. For at ektepakten skal være gyldig stilles det krav om skriftlighet og vitner.