Hva har man krav på ved kansellert fly?

Hvis flyreisen din bli kansellert, kan du ha rett til kompensasjon på opp til 600 euro. Hvorvidt du kan kreve erstatning eller ikke, avhenger av årsaken til avlysningen, når du fikk beskjed om at flyet er avlyst og den alternative flyruten du ble tilbudt.

sykemelding, oppsigelse, artist, avlyser, foreldelse, reklamasjon, kansellert fly

Kansellert fly? Tre alternativer

Om et fly du egentlig skulle ta blir kansellert, skal flyselskapet tilby deg tre alternativer:

  1. Å tilbakebetale billettkostnaden for den delen av reisen du ikke får benyttet
  2. Å ombooke deg slik at du kommer deg ditt du skal så raskt som mulig
  3. Ombooke deg til et senere tidspunkt etter ditt ønske
Fakta

Dersom du velger ombooking skal flyselskapet sørge for at du får mat og hotell, samt transport til og fra flyplassen om det er nødvendig. Har du hatt ekstrautgifter i forbindelse med kansellering er det derfor viktig at du sparer på kvitteringene.

Kompensasjon for avlyste flyreiser

Hvis du er passasjer på en flyvning som blir kansellert, kan du ha rett til erstatning. Hva erstatningen består i, og nøyaktig hvor stor kompensasjon du kan gjøre krav på, avhenger av en rekke faktorer. Relevante momenter er for eksempel lengden på flyreisen og lengden på forsinkelsen.

Du har ikke krav på kompensasjon for avlyste flyreiser dersom du ankommer ditt endelige reisemål mindre enn 2 timer senere enn den opprinnelige ankomsttiden. Den faktiske ankomsttiden blir referert til som det tidspunktet flyet har landet, dørene åpnet og passasjerene har fått lov til å forlate flyet. Du har heller ikke krav på kompensasjon dersom flyreisen ble kansellert minst 14 dager før avreise.

Fakta

Hvis flyet bare er forsinket, kan du ha krav på erstatning ved forsinkelse i mer enn 3 timer.

Ble flyet ditt kansellert på grunn av ekstraordinære omstendigheter?

Flyselskapet unngår ansvar dersom kanselleringen skyldes ekstraordinære omstendigheter. Eksempler på ekstraordinære omstendigheter er naturkatastrofer, uvanlige værforhold, politisk ustabilitet, brann, akutt sykdom blant passasjerer og streik blant ansatte. I mange tilfeller påberoper flyselskapene seg “ekstraordinære omstendigheter” uten at det er noe grunnlag for det. Vær derfor oppmerksom og klar over dine rettigheter.

Har du blitt ombooket?

Selv om du aksepterer å bli ombooket for en ny avgang, kan du ha krav på erstatning dersom forsinkelsen er betydelig. I noen tilfeller kan imidlertid flyselskapet halvere kompensasjonen din. Dette avhenger av hvor forsinket du blir, samt hvor lang flyreisen er. Kompensasjonen din kan for eksempel halveres dersom du blir mindre enn 2 timer forsinket og flyturen ikke er på mer enn 1500 km.

Rolf Odner

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Veldig dyktig advokat som leverte. Advokaten hadde god kunnskap og satt seg godt inn i saken. Lyttet til klient. Alt i alt så bruker vi Osloadvokatene igjen om det trengs.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Rolf-480x480-1.jpg

Rolf Odner
Advokat / Partner

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring