Hva er reglene for brannsikkerhet i utleiebolig?

Utleier og leietaker har delt ansvar for brannsikkerheten i en utleiebolig. Men hvem har ansvar for hva?

diskriminering, nabostøy, mangler, boligen er mindre, barnets beste, brannsikkerhet

Hvem har ansvar for hva?

I all hovedsak dreier ansvarsfordelingen mellom utleier og leietaker seg om to ting. Utleier har ansvar for at sikkerhetsutstyret er på plass, mens leietaker har ansvar for å vedlikeholde utstyret og passe på at alt fungerer. Nærmere forklart innebærer dette at utleier blant annet har ansvar for at utleieboligen har godkjente rømningsveier, at boenheten har brannalarmer/røykvarslere og at boligen har nødvendig brannslukningsutstyr. Boligen må for eksempel ha minst en røykvarsler i hver etasje, og de må være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann i hele boligen. Videre må brannalarmene kunne høres i alle oppholds- og soverom, selv om dørene er lukket.

Det er leietaker som har ansvar for det daglige ettersynet og vedlikeholdet av brannsikkerhetsutstyret. Dette innebærer for eksempel å snu på brannslukkingsapparatene med jevne mellomrom og bytte batterier i røykvarslerne. Videre har leietaker ansvar for å holde oppsyn med rømningsveiene, og fjerne is og snø dersom dette er nødvendig. Leietager har også ansvar for å melde fra til utleier om feil på brannsikkerhetsutstyr med en gang han eller hun oppdager det.

Hva slags brannslukningsutstyr er det krav om?

Alle boliger skal ha slokkeutstyr som husbrannslange eller brannslukningsapparat med skum eller pulver. Hvis du har et skumapparat som eneste slokkeutstyr må dette være på minimum 6 kilo med effektivitetsklasse på minst 21 A. Hvis du har et pulverapparat som eneste slukkeutstyr må også dette være på minimum 6 kilo. Brannslukningsutstyr som selges på markedet skal være testet og godkjent. Apparatene skal merkes, og merkingen må være på norsk.

Hvilke krav stilles det til rømningsveier?

I utgangspunktet skal alle boliger ha to rømningsveier. Boligen skal ha minst en dør og et vindu. Kravene til brannsikkerhet varierer imidlertid ut i fra når boligen ble bygget. Det er kravene på byggetidspunktet som gjelder. Er du usikker på hvilke krav som gjelder din bolig, ta kontakt med oss. Vi hjelper deg med dette.

Andrea Myhre

Advokat

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Er du i tvil om brannsikkerheten i din bolig ta kontakt med oss. Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i saker om eiendom. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

– Rask, profesjonell service og pragmatisk tilnærming til oppdraget. Meget fornøyd

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2024/01/Myhre-Andrea-kopi.jpg

Andrea Myhre
Advokat

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring