Har kledningen på huset sprukket opp? Mangel

Dersom du nylig har overtatt en bolig, og oppdager at kledningen på huset har sprukket opp, kan det utgjøre en kjøpsrettslig mangel. Da kan du ha krav på retting, prisavslag, erstatning eller at avtalen heves.

sameie, kaldtvann, kledningen på huset

Har kledningen på huset sprukket opp?

Det er viktig at kledningen på huset overflatebehandles i endeveden for å unngå fuktopptak som kan føre til oppsprekking, malingsavflaking og råte. Endeved er kanten på kledningen og andre bygningsdeler av tre. Uten endeved-behandling vil bekledningen ha vesentlig kortere levetid.

I tillegg til riktig behandling av endeveden er det viktig at bordene ikke går for langt ned mot bakken, mot støpte uteterrasser, trapper eller lignende. Da kan regnvannet sprute opp og bak panelet, og øke sannsynligheten for at treverket sprekker opp.

Når foreligger det en mangel?

Det foreligger en mangel dersom eiendommen eller eiendommens tilstand ikke svarer til det som er avtalt mellom kjøper og selger, eller det som kan forventes ut fra avtalen, pris, eller andre omstendigheter ved kjøpsavtalen. Dersom kledningen på huset har sprukket opp vil ofte eiendommen ikke være i samsvar med det som kan forventes. Det vil da foreligge en mangel, og du kan gjøre mangelskrav gjeldende.

Fakta

Hvilke mangelskrav du kan gjøre gjeldende avhenger av omstendighetene i saken. Det mest nærliggende er prisavslag tilsvarende utbedringskostnadene, eller at selgere retter mangelen. Hvilket mangelskrav du bør gjøre gjeldende avhenger imidlertid av de konkrete omstendighetene i saken. Vi bistår deg i denne prosessen, og sørger for at du får det du har krav på.

Husk reklamasjon!

Når du oppdager sprekker i treverket er det viktig at du raskt reklamerer overfor selger. Gjør du ikke dette innenfor lovens frister kan du ikke gjøre mangelskrav gjeldende. Ofte vil motparten hevde at du har reklamert for sent ettersom du burde oppdaget sprekkene i treverket på et tidligere tidspunkt. Det anbefales derfor å reklamere umiddelbart, og ikke nøle. Da vil man slippe spekulasjoner omkring hvor vidt reklamasjonen var rettidig.

I reklamasjonen må du påberope deg den aktuelle mangelen, og at du som følge av dette vil gjøre krav gjeldende. Ta kontakt med oss. Vi forklarer deg nærmere hvordan dette gjøres.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Hvis du har kjøpt en bolig med feil lurer du kanskje på hva du bør gjøre, og om du selv står ansvarlig for feilen. Hvordan du best går frem avhenger av de konkrete omstendighetene i saken. Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i saker om bolig og eiendom. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best går frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

Nicolay Carlsen

Advokat/partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Advokatutgifter

Dersom du har en forsikring som dekker brann eller innbo, så vil du som regel ha en advokatforsikring inkludert i denne forsikringen. I de fleste tilfeller vil forsikringen dekke advokatutgifter opp til 100 000 kr. Dette gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bisto deg gjennom hele prosessen. Vi ordner alt med ditt forsikringsselskap.

Ta kontakt for en uforpliktende vurdering av din sak. De påløper ingen advokatutgifter før advokat og klient er enige om oppdrag.

– Rask, profesjonell service og pragmatisk tilnærming til oppdraget. Meget fornøyd

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Nicolay-480x480-1.jpg

Nicolay Carlsen
Advokat/partner

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring