Ferdigattest mangler ved kjøp av brukt bolig – er det en mangel?

Hva skjer om du kjøper en brukt bolig som ikke har ferdigattest? Kan du rette krav mot selger – eller må du stå igjen med bolig som ikke lovlig kan brukes?

Fakta

En ferdigattest utgis fra kommunen som en bekreftelse på at byggetiltaket er i tråd med tillatelsen og øvrige regler i plan og bygningsloven. Dersom boligen ikke har en ferdigattest, kan ikke boligen lovlig brukes.

Mangel

En mangel er et avvik eller en feil ved det som er kjøpt. Dersom det foreligger en mangel kan kjøper rette ulike misligholdsbeføyelser mot selger. Som for eksempel et krav om prisavslag.

 

Er manglende ferdigattest en mangel?

Hovedregelen er at objektive avvik fra det som er avtalt utgjør en mangel. Det er derfor ikke noe problem å selge en bolig uten ferdigattest, så lenge dette er avtalt mellom partene.

Informasjon om boligen har ferdigattest er ofte reflektert i selgerens egenerklæring. Dette vil derfor ofte danne utgangspunktet for hva som er avtalt mellom partene.

 

Ferdigattest kan trekkes tilbake

Når kommunen utgir ferdigattester, baseres det på dokumentasjon og en erklæring fra den som søkte om tiltaket. Kun unntaksvis gjennomfører kommunen kontroll med dokumentasjonen som er sendt inn. Systemet baserer seg i stor grad på tillit.

Dersom kommunen, etter at ferdigattesten er utgitt, blir klar over at den er gitt på feil grunnlag kan den trekkes tilbake. Det vil da være ulovlig å bruke boligen. Det er ingen tidsfrist for kommunen til å trekke tilbake en ferdigattest. Attesten kan derfor trekkes tilbake etter at det har gått lang tid, og kjøperne har bodd lenge i boligen. Det vil derfor virke veldig inngripende å måtte flytte hele livet ut fra huset.

Endringer avhendingsloven Ferdigattest

Ikke ferdigattest for tiltak omsøkt før 1998

For tiltak som er omsøkt før 1998, vil det vøre umulig å få ferdigattest nå. En slik søknad vil avvises av kommunen. Det kan virke som om ulovlige tiltak gjort før 1998 blir lovlige, men det er ikke tilfellet. Bestemmelsen gjør bare at slike tiltak ikke skal avsluttes med ferdigattest, men en nærmere undersøkelse.

Det er derfor svært viktig å undersøke nærme hva situasjonen er dersom du kjøper en gammel bolig. Osloadvokatene hjelper deg!

Ørjan Onarheim

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Har du spørsmål om ferdigattest?

Ta kontakt med Osloadvokatene i dag. Hos oss får du en uforpliktende vurdering av saken din. Vi har flere advokater som er eksperter på kjøp og salg av bolig.

Dersom saken din ender i tvist vil ofte utgiftene dine til advokat være dekket gjennom forsikringen din. Vi undersøker alltid om du har krav på utgiftene dine dekket når vi tar på oss et oppdrag.

– Advokaten var med å bistå meg med en større husreklamasjon. Vi kjøpte hus i slutten av 2018, og alt var feil. Utrolig fornøyd med både prosess og resultat i Oslo Tingrett! Over all forventning! Kan absolutt anbefale Osloadvokatene for denne type saker. Takk for god bistand!

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Orjan-480x480-1.jpg

Ørjan Onarheim
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring