Arveoppgjør: Privat eller offentlig skifte

Hvis gjenlevende ektefelle ikke skal sitte i uskifte, må det etter et dødsfall foretas et skifteoppgjør. Arvingene kan velge om det skal foretas et privat eller offentlig skifte.

offentlig skifte

Hva er et privat skifte?

Ved privat skifte må arvingene selv ordne alt etter den avdøde. Når det skal foretas et privat skifte må en eller flere av arvingene ta på seg ansvaret for avdødes gjeld. Det er derfor viktig å være sikker på at boets eiendeler overstiger boets gjeld. Dersom du er usikker på hvor mye gjeld avdøde har, kan du be om et preklusivt proklama. Preklusivt proklama er en oppfordring til eventuelle kreditorer om å melde sine krav. Hvis et krav ikke meldes innen fristens utgang, bortfaller kravet. Det er imidlertid unntak fra skatte- og pantekrav, samt krav arvingene kjenner til.

Ved et privat skifte må arvingene bli enige om fordelingen av arven, verdsetting av gjenstander og hvem som skal arve de ulike gjenstandene. Når arvingene er enige, bør det settes opp en privat skifteavtale mellom dem.

Fristen for å velge privat skifte

Fristen for å velge privat skifte er 60 dager etter dødsfallet. Innen fristens utløp må erklæring om privat skifte fylles ut og sendes til retten.

Etter innsending vil du motta en skifteattest fra tingretten som viser hvem som er ansvarlig for avdødes gjeld, og pliktene for utførelse av skiftet. De ansvarlige for skiftet må gjøre opp boet, og nedbetale avdødes gjeld. For å gjøre opp boet er det viktig å huske på å avslutte avdødes forsikringer, abonnementer og lignende.

Hva er et offentlig skifte?

Et offentlig skifte vil utføres av tingretten. Dersom arvingene ikke blir enige om fordelingen av arven, kan hver av dem kreve et offentlig skifte inntil 3 år etter dødsfallet. Et offentlig skifte kan kun kreves så lenge et privat skifte ikke er avsluttet.

Ulempen med et offentlig skifte er at det ofte er kostbart og tar lang tid å gjennomføre. Et offentlig skifte koster i utgangspunktet 18 ganger rettsgebyret, noe som utgjør ca. 22 000 kr. Tingretten oppnevner imidlertid ofte en bobestyrer. Da betales bare halvt rettsgebyr, men det må betales salær til bobestyreren.

En mellomting mellom privat og offentlig skifte

Det går an å gå for en mellomløsning, hvor arvingene gjennomfører et privat skifte med bistand fra advokat. Da vil advokaten være fullmektig for arvingene, og forsøke å få til en enighet om fordelingen av boet. Dette kan være kostnadsbesparende, da flere utgifter bortfaller. Bistand fra advokat skaper også en trygg og sikker gjennomgang, slik at du unngår feil ved skifteoppgjøret.

Lene Hamre Høyendahl (Permisjon)

Advokat

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i arvesaker. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

Ta kontakt for en uforpliktende prat. Det påløper ingen advokatutgifter før klient og advokat er enige om oppdrag.

– Rask, profesjonell service og pragmatisk tilnærming til oppdraget. Meget fornøyd

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Lene-Hamre-480x480-1.jpg

Lene Hamre Høyendahl (Permisjon)
Advokat

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring