Advokaten forklarer: Aktivitetsplikt når du mottar AAP
AAP, eller arbeidsavklaringspenger, er en viktig ytelse i perioder hvor du har behov for stønad fra NAV som følge av sykdom eller skade. Et vilkår for AAP er aktivitetsplikten. I denne artikkelen gir våre advokater deg svaret på hva aktivitetsplikten betyr.
AAP skal sikre medlemmene av folketrygden en inntekt i perioder hvor medlemmet som følge av sykdom eller skade har nedsatt arbeidsevne. Formålet er at færre skal bli uføre og komme tilbake i arbeid.
Hva er AAP?
Arbeidsavklaringspenger er en ytelse for de som har fått nedsatt arbeidsevne som følge av sykdom eller skade. Det er fire hovedvilkår for å ha krav på AAP:
- Arbeidsevnen nedsatt med minst 50%
- Bosatt i en EØS-stat
- Medlemskap i folketrygden
- Være mellom 18 og 67 år.
Arbeidsavklaringspenger er en rettighet du har dersom vilkårene er oppfylt. Dersom du lurer på om du har krav på AAP kan du lese mer om dette her, eller ta kontakt med en av våre advokater. Det er helt uforpliktende å ta kontakt med våre advokater.
Vilkår til aktivitet – aktivitetsplikten
Det er et vilkår for AAP at du bidrar aktivt i prosessen med å komme i arbeid. Aktivitetsplanen fastlegges sammen med deg gjennom aktivitetsplanen.
Kravet om at du må følge aktivitetsplikten innebærer:
- At du deltar på møtet med NAV
- Du leverer informasjon og dokumentasjon som NAV trenger for å tilrettelegge
- Du gjennomfører aktivitetsplanen som du har lagt sammen med NAV.
- Du skal holde NAV orientert med hindrer som oppstår med gjennomføringen
Hva skjer om du bryter aktivitetsplikten?
Hvis ikke aktivitetsplikten overholdes, uten rimelig grunn til dette, kan NAV stanse eller redusere arbeidsavklaringspengene.
Dersom du ikke møter NAV til avtalte møter, ikke møter til tiltak, utredning eller behandling, eller ikke sender inn dokumentasjon som NAV har bedt om innen fristen kan dette regnes som brudd på aktivitetsplikten.
Klage på vedtak fra NAV
Dersom NAV reduserer eller stanser dine utbetalinger av AAP som følge av brudd på aktivitetsplikten kan du klage på vedtaket. Det kan være krevende å klage på vedtak fra NAV. Våre advokater har lang erfaring og høy kompetanse og hjelper deg i din sak.
Du kan ha krav på gratis rettshjelp fra en advokat i slike saker. Er du under inntekst- og formuesgrensen i rettshjelpsloven dekker staten kostanden til advokat. Les mer om fri rettshjelp her.
Våre advokater kan reglene om fri rettshjelp og undersøker alltid om våre klienter har krav på sine kostander dekket.