Kan en samboer sitte i uskiftet bo?
Å sitte i uskiftet bo betyr at gjenlevende samboer tar over avdødes formue, eiendeler og gjeld, og at arveoppgjøret med avdødes arvinger blir utsatt. En samboers muligheter til å sitte i uskiftet bo avhenger av om samboerne har felles barn.
Når har samboeren rett til å sitte i uskifte?
Vilkårene for at gjenlevende ektefelle kan sitte i uskifte følger av arveloven § 32. Det første vilkåret er at samboerskapet består ved dødsfallet. Videre må gjenlevende samboer ha barn med avdøde, ha hatt barn med avdøde eller vente barn med avdøde. Felles barn omfatter både biologiske barn og adoptivbarn. Felles fosterbarn oppfyller imidlertid ikke kravet.
Samboere uten barn har ingen mulighet til å sitte i uskiftet bo. Samboerne kan imidlertid opprette gjensidig testament, noe som i realiteten vil ligge nært opp til uskifteordningen.
Er det lurt å sitte i uskiftet bo?
Det er viktig at den gjenlevende samboeren foretar en nøye vurdering av om han eller hun ønsker å sitte i uskiftet bo. I en del tilfeller kan det være fornuftig å sitte i uskiftet bo, mens i andre tilfeller vil det være lite gunstig. Dette på grunn av at gjenlevende samboer blir ansvarlig for avdødes forpliktelser når man sitter i uskiftet bo. Gjenlevende samboer vil med andre ord overta avdødes gjeld. Er det mer gjeld enn eiendeler i avdødes bo, vil det sjeldent være gunstig å sitte i uskifte.
Hvordan gå frem?
For å få oversikt over avdødes gjeld, kan gjenlevende samboer utstedte preklusivt proklama. Ved utstedelse av preklusivt proklama vil avdødes kreditorer få en oppfordring til å melde i fra om sine krav innen en gitt frist. Dersom kravene ikke meldes inn innen fristen, vil kravene falle bort. Gjenlevende samboer kan for øvrig kreve opplysninger om avdødes økonomi fra ligningsmyndighetene, banker, forsikringsselskap mv.
Hvis gjenlevende samboer ønsker å sitte i uskifte, må han eller hun sende melding til tingretten innen 60 dager etter dødsfallet.
Hva kan gjenlevende samboer sitte i uskifte med?
Gjenlevende samboer kan sitte i uskifte med felles bolig og innbo, samt bil og fritidsbolig med innbo som tjente til felles bruk for samboerne. Lengstlevende samboer kan også gis rett til å sitte i uskifte med andre eiendeler dersom det er fastsatt i testament eller arvingene samtykker til det.
Gjenlevende samboer har ikke krav på å sitte i uskiftet bo med avdødes særkullsbarn, med mindre de samtykker til dette. Særkullsbarn er barn som avdøde har med andre enn samboeren.
Fri rettshjelp i skiftesaker
I skiftesaker kan du ha krav på fri rettshjelp. Fri rettshjelp innebærer at staten dekker dine advokatutgifter. Din økonomiske situasjon får betydning for om du får fri rettshjelp. I utgangspunktet vil du få fri rettshjelp om du er enslig med inntekt under 320 000 kroner. Dersom du er samboer eller gift er kravet for fri rettshjelp at husstanden sammen har en inntekt under 490 000 kroner. Er inntekten under kr 100 000 blir det heller ingen egenandel.
Vi søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du kan være trygg på dine advokatutgifter.