Fikk arbeidsavklaringspenger etter søvnapne, høyt blodtrykk og diabetes
Arbeidsavklaringspenger kan være en helt avgjørende stønad fra NAV dersom du er ute fra arbeid som følge av sykdom.
Kvinnen hadde jobbet som vikar innen pleie- og omsorgssektoren da hun søkte om arbeidsavklaringspenger (AAP) fra NAV i 2018. Kvinnen har slitt med plager som følge av psoriasisaritt og fibromyalgi, samt høyt blodtrykk og diabetes type 2. Kvinnen ble også senere samme år diagnostisert med obstruktiv søvnapne som måtte behandles med CPAP.
NAV avslo søknaden om arbeidsavklaringspenger siden NAV kom til at kvinnen ikke hadde tilstrekkelig medisinsk dokumentasjon på nedsatt arbeidsevne. Etter NAV sitt syn hadde ikke kvinnen nedsatt arbeidsevnen med minst 50%. NAV mente kvinnen kunne fungere i lettere og tilrettelagt arbeid. Kvinnen tok saken inn for Trygderetten, som avsa sin kjennelse i 2020.
Arbeidsavklaringspenger
Utgangspunktet er at den som har fått sin arbeidsevne nedsatt med minst 50%, jf folketrygdloven § 11-5, og har behov for aktiv behandling eller arbeidsrettet tiltak for å beholde eller skaffe seg arbeid, jf. folketrygdloven § 11-6, har rett på arbeidsavklaringspenger.
Det er også et krav om årsakssammenheng. Sykdommen eller skaden må være en vesentlig medvirkende årsak til den nedsatte evnen. Det skal legges vekt på personens helse, alder, evner, utdanning, yrkesbakgrunn og arbeidsmuligheter på steder der det er rimelig for personen å arbeide i vurderingen om arbeidsevnen er nedsatt.
Søvnapne, høyt blodtrykk og diabetes type 2
Trygderetten var uenig med NAV. Trygderetten kom til at kvinnens samlede helseplager førte til at hennes arbeidsevne var redusert, dette gjaldt for ethvert arbeid hun kunne ta. Hun hadde ikke relevant tidligere erfaring og var på sykdomstidspunktet 60 år.
De medisinske vurderingene tilsa at hun ikke klarte det arbeidet hun har hatt som pleieassistent. Kombinasjonen av alvorlig søvnapne som måtte behandles med CPAP-apparat, hennes høye blodtrykk, diabetes type to og alvorlig overvekt førte til at hennes tidligere arbeid var utenfor rekkevidde.
Kvinnen trengte aktiv behandling
For å bedre arbeidsevnen så Trygderetten det avgjørende at kvinnen fikk aktiv behandling og arbeidsrettede tiltak.
Trygderetten omgjorde derfor NAV sitt vedtak og ga kvinnen rett på arbeidsavklaringspenger.