Hva koster det i løse inn festet tomt?

Tomtefesteloven § 32 gir festere av bolig- og fritidstomt rett til innløsning av festet tomt når det har gått 30 år av festetiden eller når festetiden er utløpt. Etter at det er gått 30 år kan festere av boligtomter fremsette krav om innløsning hvert 2. år, og for hyttetomter kan innløsningskrav fremsettes hvert 10. år.

Innløsning av festet tomt

Krav om innløsning må fremsettes skriftlig senest ett år før innløsningstiden er kommet. Ønsker du å innløse tomten etter 30 år, må du altså fremsette kravet før det 29. året av festetiden.

Tomt som tilhører bygdeallmenning kan ikke kreves innløst. Det samme gjelder fritidstomt i statsallmenning og Finnmarkeiendommens grunn i Finnmark. Det gjelder også visse begrensinger for fritidstomt som ligger til landbrukseiendom.

Til hvilken pris kan fester kreve innløsning?

Etter tomtefesteloven § 37 skal innløsningssummen som hovedregel settes til 25 ganger årlig festeavgift, etter at det har blitt regulert på innløsningstidspunktet. Har partene avtalt en lavere innløsningssum, skal denne legges til grunn.

I visse tilfeller kan bortfesteren imidlertid kreve at innløsningssummen settes til 40% av tomteverdien på innløsningstidspunktet. Bortfesteren kan kreve 40% av tomtens verdi dersom festekontrakten er tidsbegrenset, eller dersom bortfesteren har en oppsigelsesrett.

Adam Justin Ahlquist

Advokat / Partner

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

– Osloadvokatene er meget kompetent og eksepsjonell dyktig. Deres faglige ekspertise gjør at man følger seg trygg og ivaretatt. De er veldig effektive, imøtekommende og profesjonelle.

Tidligere klient - Oslo

Har du spørsmål om pris på festet tomt?

Ta kontakt med vår spesialiserte advokat for spørsmål eller en vurdering av din sak. Vi vil gjerne høre fra deg!

https://advokat.no/wp-content/uploads/2021/08/Adam-480x480-1.jpg

Adam Justin Ahlquist
Advokat / Partner

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring