60% tekstlikhet på eksamen var ikke fusk

Osloadvokatene vant nylig en sak hvor studiestedet anklaget to studenter for fusk da deres eksamen hadde 60 % tekstlikhet. Klagenemnda var enige med advokat Kristian Berge om at tekstlikheten i denne saken ikke var fusk.

tekstlikhet fusk

Fakta

For at studiestedet skal sanksjonere mot fusk må det både foreligge objektivt fusk, altså brudd på eksamensreglementet, og studenten må enten ha ment å jukse eller ha vært grovt uaktsom.

60% likhet i besvarelsene

Høyskolen rapporterte om at det var 60% tekstlikhet mellom besvarelsene. I følge sensor måtte kandidatene ha samarbeidet under hjemmeeksamen siden det var store likheter mellom tabellene i besvarelsene. Høyskolen reiste derfor sak for klagenemnda med kav om annullering av studentenes eksamen og utestengelse fra all høyere utdanning i Norge i ett år.

Studentene på sin siden hevdet at de ikke hadde hatt kontakt under hjemmeeksamen og at de verken hadde forsøkt eller samarbeidet under eksamenen.

Kollokvering før hjemmeeksamen

Begge studentene var gode studenter med svært godt karaktersnitt fra før av. Studentene hadde samarbeidet inn mot denne eksamenen i Bedriftøkonomisk analyse. Studentene ble svært fortvilet da høyskolen reiste sak om annullering og utestengelse.

I slike saker dekker studiestedet kostnaden til advokat. Studentene tok derfor kontakt med advokat Kristian Berge ved Osloadvokatene. Advokat Berge tok saken.

Felles Excel-fil

Advokat Berge viste overfor klagenemnda at studentene sammen hadde utformet en felles Excel-fil med maler for flere ulike tabeller. Denne Excel-filen var basert på studentens arbeid med tidligere eksamener og forelesninger.

Advokat Berge argumenterte for at siden “alle hjelpemidler var tillatt” var det ikke fusk eller juks av studentene å benytte seg av et arbeidsdokument som er laget i forkant av eksamen. Dette gjelder uavhengig av om dokumentet er laget i samarbeid med andre eller alene. Videre viste advokat Berge til at det ikke er uvanlig at gode eksamensbesvarelse i matematikk ofte er sammenfallende.

 

Ulikheter i besvarelsene

Klagenemnda var enige med studentene om det ikke forelå juks i form av ulovlig samarbeid. Tekstlikheten var i hovedsak i tabellene og andre standariserte formuleringer. Utover disse likhetene mente klagenemnda at besvarelsene var et resultat av individuelt arbeid. Klagenemnda kom til at det ikke kunne anses som fusk at studentene hadde benyttet seg av et felles arbeidsdokument de hadde utarbeidet før eksamen.

Studentenes eksamensresultatet ble derfor stående og studentene fikk fortsette utdanningen som vanlig.

Kristian Berge

Senioradvokat

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Kostnadene til advokat dekkes av studiestedet

Hovedregelen er at studiestedet dekker kostnaden til advokat dersom du anklages for fusk og det vurderes utestengning. Våre advokater ordner alt det praktiske og hjelper deg med å få advokatkostandene dekket.

Ta kontakt med Osloadvokatene i dag for en uforpliktende evaluering av din sak. Vi har lang erfaring med fuskesaker og flere advokater som er eksperter på området.

 


 

– Jeg tok kontakt med Osloadvokatene og kan anbefale de på det varmeste. Utrolig dyktige og seriøse advokater. Har alltid følt meg trygg med de på min side. Hvis venner eller kjente av meg kommer i problemer vil jeg på det sterkeste anbefale dere. Takker for en fantastisk hjelp!

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Kristian-480x480-1.jpg

Kristian Berge
Senioradvokat

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring