Hva skjer når kjøpet heves?
Hva skjer når et kjøp heves? I denne artikkelen gir våre eksperter deg svaret på hvordan hevingsoppgjøret skal gjennomføres.
Du kan ha grunnlag for heving av kjøpet ditt etter blant annet forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i kjøpslovens bestemmelser.
Grunnlag for heving
Du kan ha krav på heving dersom det foreligger en mangel eller en forsinkelse som fører til et vesentlig kontraktsbrudd. Det avgjørende er om du har en rimelig grunn til å se deg løst fra avtalen.
Hver sak vil bli vurdert individuelt og det er derfor ikke et generelt svar på om du kan ha krav på heving. Du kan lese mer om heving, og om du har et hevingskrav her.
Oppgjøret etter heving
Hovedregelen ved heving er at ytelsene skal leveres tilbake. Kjøper skal levere salgstingen tilbake til selger, og selger skal levere tilbake kjøpesummen.
Dersom kjøper har fått avkastning av kjøpstingen, skal kjøperen betale denne avkastningen til selgeren. Kjøperen må også betale selgeren et “rimelig vederlag” for vesentlig nytte som kjøperen har hatt av tingen.
Et eksempel på en situasjon hvor kjøper måtte betale selgeren for bruken av en gjenstand var en dom fra 2015. Her hadde kjøperen kjørt bilen i to år før det endelig ble avklart i Høyesterett at kjøper kunne heve bilkjøpet. Over disse to årene hadde kjøper kjørt ca. 20 000 kilometer og måtte betale selgeren 30 000 kroner for denne bruken.
Tap av hevingsretten
Selv om kjøperen har krav på heving av kjøpsavtalen, kan kjøper miste denne retten dersom tingen ikke kan leveres tilbake i vesentlig samme stand, jf. kjl § 66 (1).
Dette betyr at kjøperen kan miste retten til å heve kjøpet dersom bilen for eksempel er vraket, og dette ikke skyldes en mangel ved bilen.
Denne bestemmelsen bidrar til å sørge for at det som skjer ved heving er at begge parter stilles som om avtalen ikke var inngått. Dersom selger hadde fått en vare som var i en helt annen stand enn den som ble solgt, ville selgeren ha kommet dårligere ut enn om kjøpet aldri ble gjennomført.
Erstatning som følge av heving
Om du hever kjøpet skal du stilles som om avtalen ikke var inngått. Du har derfor krav på full erstatning. Det betyr at kostander du har pådratt deg i forbindelse med tingen kan du kreve erstattet fra selgeren.
Et eksempel på kostander kan være advokatkostnader for å få medhold i hevingskravet, dersom motparten motsetter seg heving. I et slikt tilfelle vil advokatkostandene være en kostand du kun har som følge av den mangelfulle tingen, og du har derfor krav på slike kostander erstattet.