Det er ikke fusk å samarbeide før eksamen

Eksamener som er gitt som hjemmeeksamen er ofte gitt med reglementet “alle hjelpemidler tillatt, med unntak av kommunikasjon med andre”. Vi hos Osloadvokatene har sett flere tilfeller hvor studiestedet anklager studenter for samarbeid under eksamen grunnet likheter i teksten, hvor likheten egentlig skyldes forberedelser sammen og i kollokvier før eksamen. Hva skal du gjøre i situasjon hvor studiestedet feilaktig anklager deg for samarbeid under eksamen?

utestengelse fusk, samarbeid fusk

Fakta

For at studiestedet skal sanksjonere mot fusk må det både foreligge objektivt fusk, altså brudd på eksamensreglementet, og studenten må enten ha ment å jukse eller vært grovt uaktsom.

Oppfordring til samarbeid

Universiteter og høyskoler oppfordrer studenter til kollokvering og samarbeid før eksamen. Det er naturlig at et slikt samarbeid kan føre til at besvarelsene får lignende preg, og i enkelte tilfeller store likheter.

Alle hjelpemidler tillatt

På en eksamen som er gitt med “alle hjelpemidler tillatt” er det i utgangpunktet lov med maler og forhåndslagde dokumenter. Det betyr at dersom to eller flere studenter har samarbeidet om det slikt dokument før eksamen vil det kunne være store likheter i besvarelsene, uten at dette skyldes samarbeid under eksamen.

Det er studiestedet som har bevisbyrden for at samarbeidet har skjedd under eksamen og ikke før.

Advokatens råd

  • Ikke slett eller kast notatene
    Ikke slett notatene selv om eksamen er over. Dersom du blir anklaget for fusk i etterkant, kan notatene hjelpe å bevise at likhetene skyldes forhåndslagde dokumenter.
  • Bruk digitale notater
    Med digitale notater er det lett å se når det ble gjort endringer i dokumentet. Slik kan det bevises at dokumentet var ferdig laget før eksamen.
  • Ikke klipp og lim fra fellesnotater
    Omformuler utdrag fra fellesnotater for å unngå å bli anklaget for fusk.

Fravær oppsigelse, Utestengt fusk, Yrkessykdom krav

Kristian Berge

Senioradvokat

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Kostnadene til advokat dekkes av studiestedet

Hovedregelen er at studiestedet dekker kostnaden til advokat dersom du anklages for fusk og det vurderes utestengning. Våre advokater ordner alt det praktiske og hjelper deg med å få advokatkostandene dekket.

Ta kontakt med Osloadvokatene i dag for en uforpliktende evaluering av din sak. Vi har lang erfaring med fuskesaker og flere advokater som er eksperter på området.

 


 

– Kompetanserik advokat. Har kunnskap og er veldig nøye. Hun er organisert og tilgjengelig. Hun forklarer godt om prosessen i saken. Veldig god støtte og profesjonell. Seriøs og ansvarlig.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2022/07/Kristian-480x480-1.jpg

Kristian Berge
Senioradvokat

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring