Advokatens råd – heve kjøp av motorsykkel fra forhandler 

Kan du kreve å heve kjøpet på en motorsykkel som er kjøpt hos en forhandler? I denne artikkelen gir våre advokater de beste rådene ved heving av motorsykkelkjøp.

søke om skilsmisse, krav yrkesskade, Tapt inntekt yrkesskade, Godkjenne yrkesskader, heve kjøp motorsykkel forhandler

Hva betyr “å heve kjøpet”?

Å heve kjøpet betyr at kjøpskontrakten opphører og kjøper og selger leverer tilbake det de har mottatt. Dette betyr at motorsykkelen leveres tilbake til selgeren og kjøperen får tilbake pengene som er betalt for sykkelen. Heving er et unntak fra hovedregelen om at avtaler skal holdes. Det må derfor foreligge et rettslig grunnlag for heving, man kan med andre ord ikke heve et kjøp bare fordi man vil det.

 

Fakta

Det er lettere å heve et kjøp fra en forhandler enn en privatperson som ikke selger motorsykler som næring.

Kjøp hos en forhandler

De fleste som kjøper en motorsykkel hos en forhandler vil regnes som forbruker, ettersom de ikke hovedsakelig handler i næringsvirksomhet. En forhandler vil som oftest være en selger som opptrer i næringsvirksomhet. Den loven som da regulerer forholdet mellom partene er forbrukerkjøpsloven (fkjl.), jf. fkjl § 1.

Heving ved forsinkelse

Som forbruker kan du heve kjøpet dersom leveringen av motorsykkelen blir forsinket og selger ikke leverer innen en rimelig tilleggsfrist, jf. fkjl § 23 første ledd.

Avtalen kan heves når mangelen ikke er uvesentlig

En kjøpsavtale kan også heves dersom motorsykkelen har en “mangel” som ikke er “uvesentlig”, jf. fkjl. § 32. Som utgangspunkt er det en mangel ved motorsykkelen dersom den avviker fra kjøpsavtalen. Der er også en mangel ved motorsykkelen dersom en av de alternative bestemmelsene i fkjl. § 16 kommer til anvendelse.

Det er ikke noe enkelt svar på når et kontraktsmessig avvik (en mangel) er ikke uvesentlig. Det er klart at ikke alle mangler gir grunnlag for heving av kjøpsavtalen. Det er kun de manglene som er uvesentlig som gjør at du ikke kan heve kjøpet. En vurdering av om en mangel er uvesentlig er en krevende vurdering. Hos Osloadvokatene har vi advokater som er eksperter på kjøp og salg av motorsykler og dersom det er nødvendig henter vi inn sakkyndige som er eksperter på motorsykler.

Hvis det er en mangel ved motorsykkelen du har kjøpt, men den er uvesentlig, kan du ha krav på bruk av andre misligholdsbeføyelser. Du kan ha krav på erstatning, retting eller omlevering, eller prisavslag. Les mer om de andre misligholdsbeføyelsene her.

Oppgjøret ved heving

Dersom kjøpet heves skal motorsykkelen leveres tilbake til selger og kjøper skal få tilbake pengene. En forutsetning for å kunne heve kjøpet er at tingen kan leveres tilbake i vesentlig samme stand som ved overlevering. Selgeren har også rett til å holde tilbake et rimelig vederlag for kjøperens vesentlige nytte. Kjøperen på sin side har krav på renter av kjøpesummen.

Anne Linn Sørby

Advokat

Blog details/ One pager CTA form

Vi vurderer gjerne saken din!

Jeg vurderer gjerne
saken din!

Last opp vedlegg her
(maks filstørrelse 10MB)
Last opp

Maximum file size: 10.1MB

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring

Trenger du hjelp i en lignende sak?

Vi har flere dyktige advokater med høy kompetanse og lang erfaring i saker om kjøp  av motorsykler fra forhandlere. Ta kontakt dersom du ønsker en vurdering av din sak, og råd om hvordan du best bør gå frem. Vi sørger for at du og dine interesser blir ivaretatt.

Veldig godt innsatt i sak, ulike vinklinger og muligheter, og ikke minst i forhold til forventningsstyring overfor meg. Klar og tydelig i kommunikasjon, og veldig troverdig og saklig ovenfor motpart. Kan på det sterkeste anbefale Osloadvokatene.

Tidligere klient - Oslo

https://advokat.no/wp-content/uploads/2024/01/Sorby-Anne-Linn-kopi.jpg

Anne Linn Sørby
Advokat

Rect_shape

Relaterte artikler

Få rask hjelp av en advokat

Ønsker du hjelp fra en advokat kan du sende oss en henvendelse – helt uforpliktende. Vi finner en passende advokat som vil ta kontakt i løpet av dagen.

CTA Footer Form

*Ved innsending av kontaktskjemaet samtykker du til vår Personvernerklæring