Kan du angre på tvangsoppløsning av boligsameie?
I et boligsameie kan det oppstå uenigheter mellom sameiere. Som en sameier i et boligsameie kan du kreve tvangsoppløsning av sameiet, men er du bundet til denne avgjørelsen?
Tvangsoppløsning
Enhver sameier, uavhengig av for hvor stor del, kan kreve å få sameiet oppløst, jf. sameieloven § 15. Boliger som eies i sameie kan sjeldent deles uten skade. Når slike boligsameier oppløses skal eiendommen selges etter reglene i tvangsfullbyrdelsesloven.
Vilkår og grunn til oppløsning
Det stilles ingen krav til grunnen for at sameiet skal oppløses. Adgangen til tvangsoppløsning er derfor en rett alle sameiere har, uten behov for å grunngi hvorfor sameiet skal oppløses.
Et vilkår for tvangsoppløsning er at den/de som ønsker å oppløse boligsameiet må gi varsel med rimelig frist. Hvordan salget skal gjennomføres, for eksempel gjennom auksjon eller medhjelper, avgjøres av tingretten.
Forkjøpsrett
Ved salg av boligen har de øvrige sameierne forkjøpsrett til eiendommen. Ved bruk av forkjøpsretten kan enten en av de tidligere sameierne kjøpe hele eiendommen eller noen av de tidligere sameierne sammen kjøper eiendommen og eier det nye sameiet.
Angrer seg?
Dersom en sameier har fremsatt et krav om tvangsoppløsning, skal domstolen avgjøre om boligen skal selges. Men hva kan sameieren gjøre dersom personen angrer seg?
Nylig svarte Høyesterett på dette spørsmålet. Høyesterett viste til at det er et grunnleggende prinsipp at det er partene i en tvist som disponerer over saken. Den begjærende parten kan derfor trekke kravet frem et bud et stadfestet. Det kan være ulike årsaker til å trekke en begjæring om tvangsoppløsning. Problemene i sameiet kan ha løst seg, eller den begjærende part kan ønske å fremme et alternativt krav om seksjonering.
Seksjonering er at boligsameiet deles opp i eierseksjoner og underlegges eierseksjonsloven.