Arbeidsgiver står fritt til å velge blant kvalifiserte søkere
Utgangspunktet er at arbeidsgiver står fritt til å velge hvem de tror er best egnet av ulike kvalifiserte søkere. Det er imidlertid forskjell i frihet for arbeidsgivere i privat og offentlig sektor. Arbeidsgivere i privat sektor står friere ved utvelgelsen. De kan fritt vurdere hvilken utdanning, erfaring, egenskaper og annet som det skal legges vekt på for hvem man ansetter. Har man en magefølelse på en søker, er det ikke ulovlig å basere seg på den. Er du en arbeidsgiver i offentlig sektor står du imidlertid ikke like fritt ved utvelgelsen. Ved ansettelse i det offentlige skal det legges vekt på utdanning, erfaring og personlig egnethet sammenholdt med de kravene som er fastholdt i utlysningen. Dette gjør at det kreves større bevissthet og dokumentasjon rundt valget av kandidat.
Hva er ikke lov å spørre om i et jobbintervju?
I et jobbintervju kan ikke arbeidsgiver fritt stille spørsmål. Av arbeidsmiljøloven og likestillingsloven fremgår det visse retningslinjer som må følges. Disse lovene forbyr arbeidsgiver å stille spørsmål om en rekke temaer.
Det er fritt frem for å stille spørsmål om kandidatens egnethet og kvalifikasjoner til jobben. Relevante temaer kan være faglig kompetanse, lederegenskaper, samarbeidsevner og engasjement. Andre relevante temaer kan være kandidatens innstilling og mennesketype. Det er derimot ikke lovlig å spørre spørsmål om seksuell legning, etnisitet, nasjonal opprinnelse og religion. Dette er temaer som kan føre til spørsmål som diskriminerer arbeidstakeren. Det er heller ikke lov med spørsmål av særlig personlig art som graviditet, adopsjon, funksjonsnedsettelse og kjønnsidentitet.
Det er også flere temaer det bare er lov å spørre om dersom det er særlig relevant for stillingen. Dette er for eksempel spørsmål om politisk syn, samlivsform, vandel og økonomi.
Midlertidig ansettelse
Ved ansettelse er hovedregelen at man skal ansettes fast. Det kommer imidlertid frem unntak til dette i loven. Midlertidig ansettelse er lovlig dersom arbeidet er av midlertidig karakter. Eksempler på slikt arbeid kan være arbeid som bedriften vanligvis ikke utfører, eller sesongarbeid. Midlertidig ansettelse kan også være lovlig på generelt grunnlag. Da følger det imidlertid begrensninger i antall og tid. Utgangspunktet er da at man maksimalt kan være midlertidig ansatt i 12 måneder. Dersom arbeidsgivers midlertidige ansettelse er ulovlig er utgangspunktet at arbeidstakeren har krav på fast ansettelse.
De som har vært midlertidig ansatt har visse fortrinnsrett til ny ansettelse. Har man vært midlertidig ansatt som for eksempel sesongarbeider i mer enn 4 år har man krav på fast ansettelse. Arbeidstakere som er ansatt midlertidig på generelt grunnlag eller som vikar har krav på fast ansettelse etter mer enn tre års sammenhengende midlertidig ansettelse. Sammenhengende midlertidig ansettelse betyr at det ikke kan være større avbrudd mellom de midlertidige ansettelsene. Fortrinnsretten gjelder bare ett år fra oppsigelsestidens utløp.
Arbeidsavtale
Det skal alltid inngås skriftlige arbeidskontrakter i alle arbeidsforhold. Det er arbeidsgiver som skal lage et utkast til arbeidskontrakt, og det er arbeidsgiver som bærer risikoen for dette. Arbeidsavtalen skal blant annet inneholde informasjon om partenes identitet, hva arbeidet går ut på, ukentlig arbeidstid, lønn, ferie og oppsigelsestid. En arbeidsavtale må også skrives under av begge parter.
Arbeidsgiver er lovpålagt å endre endringer i arbeidsavtalen som partene blir enige om. Er partene enige om at arbeidstakers skal ha ny lønn eller ny stilling må dette inn i avtalen. I noen tilfeller vil imidlertid arbeidsgiver gjøre endringer i arbeidsavtalen, som arbeidstaker ikke er enige i. Det er antatt at arbeidsgiver har en viss styringsrett. Denne er imidlertid ikke ubegrenset. Det vil si at loven, avtaler eller rettspraksis kan sette begrensninger i hvor langt denne retten rekker. Dersom arbeidsgiver ønsker å gjøre større endringer, som for eksempel å flytte arbeidssted, må beslutningen hvile på en saklig begrunnelse. Større endringer stiller strengere krav til arbeidsgivers saksbehandling. Endringer i arbeidsavtalen utover arbeidsgivers styringsrett må gjennomføres ved endringsoppsigelse.
Hva må du gjøre dersom du er usikker på regelverket rundt ansettelser?
Kontakt en advokat
Ta kontakt med oss i Osloadvokatene. Vi opplyser deg om gjeldende lovverk.
Vi kontakter arbeidsgiver/arbeidstaker
Dersom du frykter uoverensstemmelser med din arbeidsgiver/arbeidstaker tar vi oss av denne kontakten. Vi sørger for profesjonell kontakt der vi holder deg oppdatert hele veien.
Søksmål
Dersom saken ender med et søksmål, bistår vi deg og ivaretar dine interesser.