Barnevernet skal åpne undersøkelsessak dersom det finnes en rimelig grunn for å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak fra barnevernet. Barnevernet plikter å gjennomføre undersøkelsene på en slik måte at den påfører de berørte minst mulig skader, og den skal ikke være mer omfattende enn formålet tilsier.
Det er åpnet en undersøkelsessak – hva nå?
Under en undersøkelsessak kan det være lurt å søke bistand hos Osloadvokatene. Dette innebærer blant annet:
- Retten til dokumentinnsyn
- Rett til å fortelle om sin side av saken
- Rett til å korrigere opplysninger
- Rett til å påklage vedtak
- Rett til å velge en uavhengig advokat fra Osloadvokatene
- Barns rett til medvirkning
Hva er akuttplassering
Et vedtak om akuttplassering er et midlertidig vedtak om plassere barnet utenfor hjemmet, også kalt et akuttvedtak. Barnevernet kan fatte et slikt vedtak dersom det er fare for at barnet blir vesentlig skadelidende ved å forbli i hjemmet. En slik fare kan begrunnes i forhold hos foreldrene eller barnet selv.
Dersom det er fattet et akuttvedtak skal barnevernet løpende følge med på både barnets omsorgssituasjon og utvikling, samt foreldrenes situasjon. Barnevernet er også pliktige å formidle kontakt med øvrige hjelpeinstanser dersom foreldrene ønsker det.
Hva skjer dersom barnevernet har gjort en feil?
Barnevernet kan gjøre flere feil. Det kan for eksempel være begått en saksbehandlingsfeil underveis eller barnevernet kan ha brukt eller tolket loven feil. Vi ser i media hele tiden saker hvor barnevernet i Norge blir dømt i menneskerettighetsdomstolen for brudd på fundamentale menneskerettigheter. Avhengig av feilen som er begått kan vedtaket som er fattet kjennes ugyldig dersom feilen har hatt innvirkning på vedtaket. Dersom vedtaket blir kjent ugyldig kan du ikke bare ha krav på barnet kommer tilbake til deg, men også krav på erstatning for kostnader og oppreisning.
Hvordan er prosessen i en barnevernssak?
Bekymringsmelding
Barnevernet kan motta en bekymringsmelding fra anonyme privatperson, offentlige instanser som skoler eller fra barnevernet selv. Etter at barnevernet har mottatt en bekymringsmelding har de en uke til å vurdere om det skal åpnes undersøkelsessak eller ikke. Du kan alltid be om kopi av bekymringsmeldingen og be om å få opplyst hvem som har sendt den. Dette gjelder selv om den er sendt anonymt. Hvis meldingen er gitt på telefon kan du be om kopi av referatet fra samtalen.
Undersøkelsessak
I en undersøkelsessaker har barnevernet tre måneder på å undersøke barnets omsorgssituasjon. Du har ingen plikt til å samarbeide med barnevernet og heller ikke svare på spørsmål. Etter undersøkelsesperioden skal barnevernet vedta om saken skal henlegges, eller ikke.
Ta kontakt med advokat
Ta kontakt med advokat så tidlig som mulig. Hos Osloadvokatene har vi lang erfaring og høy kompetanse innen barnevernsaker. Det lønner seg å ta kontakt så snart du er varslet om at det er opprettet en undersøkelsessak. Hvis du velger å samarbeide med barnevernet vil ofte barnevernet dekke utgiftene til din advokat som et hjelpetiltak, slik at du ikke blir påført utgifter som følge av undersøkelsessaken.
Tiltak fra barnevernet
Dersom barnevernet mener det er grunnlag for å tilby frivillige hjelpetiltak eller om det det må fattes mer inngripende vedtak som for eksempel om omsorgsovertakelse, fattes disse etter undersøkelsessaken. En omsorgsovertakelse betyr at barnet blir tatt fra deg og at du mistet barnet ditt.